Strony

poniedziałek, 15 września 2014

Sałatka wielowarzywna na zimę

 Kolejna propozycja do domowej spiżarki. Tym razem sałatka wielowarzywna. Cukinia, ogórki, marchew, papryka i cebula. Bardzo pyszne połączenie. Warzywa pozostają jędrne i soczyste. Do każdego słoiczka wkładamy gałązkę selera, który nadaje sałatce cudownego aromatu. Polecam!
 
 
 
Sałatka wielowarzywna na zimę
 
Składniki na 6 słoiczków 0,5l:
 
3 średnie cukinie
5 średnich ogórków gruntowych
3 cebule
4 marchewki
2 papryki czerwone
1 łyżka soli
 
Na zalewę:
0,5 - 1 szklanki octu spirytusowego
pół szklanki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
 2 łyżki gorczycy
 
Dodatkowo:
po gałązce selera naciowego do każdego słoika
po 1 łyżce oleju na każdy słoik
 
Wykonanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasiennie. Marchew i ogórki obieramy. Warzywa szatkujemy na plasterki. Cebule kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce lub garnku z łyżką soli. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odlewamy sok.

Zalewa: z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny (przemieszać do czasu do czasu).

Sałatkę przekładamy do czystych i wyprażonych słoików, do każdego dodajemy po gałązce selera naciowego. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.

SMACZNEGO!


10 komentarzy:

  1. o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapas w spiżarce czeka na zimę, zapraszam po słoiczek ;)

      Usuń
  2. Cukinia jest przepyszna :) a taka sałatka, masz rację, na zime idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. czy do tej zalewy nie dodaje się wody?

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie daje się wody. Po zalaniu zalewą warzywa puszczają wystarczająco soku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piszesz, że po 2 godzinach odlewamy powstały sok ; odlewamy- czy dodatkowo jeszcze warzywa odciskamy? Właśnie robię tę sałatkę. Minęło 2 godziny soku powstało dużo.Teraz będę odciskać czy odlewać? Czy później po zalaniu zalewą na pewno puszczą wystarczającą ilość soku żeby nie były suche (martwię się). Pati miej cierpliwość i odpowiedz przejętej Ani

      Usuń
    2. Sok tylko ODLEWAMY, nawet niezbyt dokładnie. Nie wyciskamy. Po zalaniu zalewą sok na pewno będzie, jeśli jednak nie będzie go zbyt dużo można całą sałatkę podgrzać aż warzywa puszczą sok :)

      Usuń
    3. Dziękuję bardzo.Mam nadzieję , że mi się uda ta sałatka. Jest jeszcze tyle Twoich przepisów do wypróbowania! Jeszcze raz dziękuję i przesyłam pozdrowienia - Ania

      Usuń
  5. Trzymam kciuki, żeby się udała :) Gorące pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam - cudna - trochę bałam się octu, ale w połączeniu z cukrem świetnie się komponuje - część już zjedzona a zima dopiero przed nami :D

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.