Kolejna propozycja do domowej spiżarki. Tym razem sałatka wielowarzywna. Cukinia, ogórki, marchew, papryka i cebula. Bardzo pyszne połączenie. Warzywa pozostają jędrne i soczyste. Do każdego słoiczka wkładamy gałązkę selera, który nadaje sałatce cudownego aromatu. Polecam!
Sałatka wielowarzywna na zimę
Składniki na 6 słoiczków 0,5l:
3 średnie cukinie
5 średnich ogórków gruntowych
3 cebule
4 marchewki
2 papryki czerwone
1 łyżka soli
1 łyżka soli
Na zalewę:
0,5 - 1 szklanki octu spirytusowego
pół szklanki cukru
1 łyżka soli
10 ziaren pieprzu czarnego
10 ziaren ziela angielskiego
5 listków laurowych
2 łyżki gorczycy
Dodatkowo:
po gałązce selera naciowego do każdego słoika
po 1 łyżce oleju na każdy słoik
Wykonanie:
Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasiennie. Marchew i ogórki obieramy. Warzywa szatkujemy na plasterki. Cebule kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Wszystkie warzywa mieszamy w dużej misce lub garnku z łyżką soli. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie odlewamy sok.
Zalewa: z podanych składników gotujemy zalewę, gorącą wlewamy do warzyw, mieszamy i odstawiamy na kolejne 2 godziny (przemieszać do czasu do czasu).
Sałatkę przekładamy do czystych i wyprażonych słoików, do każdego dodajemy po gałązce selera naciowego. Na wierzch każdego słoika wlewamy po łyżce oleju. Słoiki szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.
SMACZNEGO!
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńZapas w spiżarce czeka na zimę, zapraszam po słoiczek ;)
UsuńCukinia jest przepyszna :) a taka sałatka, masz rację, na zime idealna.
OdpowiedzUsuńczy do tej zalewy nie dodaje się wody?
OdpowiedzUsuńNie daje się wody. Po zalaniu zalewą warzywa puszczają wystarczająco soku.
OdpowiedzUsuńpiszesz, że po 2 godzinach odlewamy powstały sok ; odlewamy- czy dodatkowo jeszcze warzywa odciskamy? Właśnie robię tę sałatkę. Minęło 2 godziny soku powstało dużo.Teraz będę odciskać czy odlewać? Czy później po zalaniu zalewą na pewno puszczą wystarczającą ilość soku żeby nie były suche (martwię się). Pati miej cierpliwość i odpowiedz przejętej Ani
UsuńSok tylko ODLEWAMY, nawet niezbyt dokładnie. Nie wyciskamy. Po zalaniu zalewą sok na pewno będzie, jeśli jednak nie będzie go zbyt dużo można całą sałatkę podgrzać aż warzywa puszczą sok :)
UsuńDziękuję bardzo.Mam nadzieję , że mi się uda ta sałatka. Jest jeszcze tyle Twoich przepisów do wypróbowania! Jeszcze raz dziękuję i przesyłam pozdrowienia - Ania
UsuńTrzymam kciuki, żeby się udała :) Gorące pozdrowienia!
OdpowiedzUsuńRobiłam - cudna - trochę bałam się octu, ale w połączeniu z cukrem świetnie się komponuje - część już zjedzona a zima dopiero przed nami :D
OdpowiedzUsuń