Strony

piątek, 3 października 2014

Ucierane ciasto ze śliwkami

 Przeglądałam ostatnio stare czasopisma z przepisami (namiętnie je zbieram i co jakiś czas przeglądam w poszukiwaniu inspiracji) i znalazłam różne przepisy z wykorzystaniem śliwek. Zainteresował mnie przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, wydawał się prosty i szybki w wykonaniu. I faktycznie. Ciasto wyszło bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Smakowało również Naszym dzieciom, więc na pewno jeszcze z niego skorzystam. Zamiast śliwek można wykorzystać inne owoce, np. jabłka obsypane cynamonem. Polecam!
 



 
Ucierane ciasto ze śliwkami
 
 
Składniki na blachę 24 x 24cm:
 
150g masła lub margaryny
300g mąki
200g drobnego cukru do wypieków
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80ml mleka
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kg umytych i wypestkowanych śliwek
 
Wykonanie:
 
Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy śliwki. Ciasto pieczemy około 55-60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
 
SMACZNEGO!




4 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.