Przeglądałam ostatnio stare czasopisma z przepisami (namiętnie je zbieram i co jakiś czas przeglądam w poszukiwaniu inspiracji) i znalazłam różne przepisy z wykorzystaniem śliwek. Zainteresował mnie przepis na ucierane ciasto ze śliwkami, wydawał się prosty i szybki w wykonaniu. I faktycznie. Ciasto wyszło bardzo puszyste, lekkie i delikatne. Smakowało również Naszym dzieciom, więc na pewno jeszcze z niego skorzystam. Zamiast śliwek można wykorzystać inne owoce, np. jabłka obsypane cynamonem. Polecam!
Ucierane ciasto ze śliwkami
Składniki na blachę 24 x 24cm:
150g masła lub margaryny
300g mąki
200g drobnego cukru do wypieków
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
80ml mleka
3 jajka
skórka otarta z połowy cytryny
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 kg umytych i wypestkowanych śliwek
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Formę wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy, na wierzch wykładamy śliwki. Ciasto pieczemy około 55-60 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.
Ale narobiłaś mi smaka! Wpraszam się :)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
UsuńWitam
OdpowiedzUsuńCzy mogę użyć śliwek że słoika do tego przepisu.
Można użyć śliwek ze słoika :)
Usuń