Strony

wtorek, 18 listopada 2014

Babka cynamonowa

Bardzo lubimy korzenne przyprawy, nie tylko posiadają wysokie walory smakowe, ale również wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Cynamon warto dodawać częściej do potraw jesienią i zimą, gdyż ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek. Oczyszcza organizm ułatwiając utratę zbędnych kilogramów. Niewielka nawet ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach.

U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam!
 
 
 
Babka cynamonowa
 
Składniki:
 
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka i żółtka osobno)
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju
garść posiekanych orzechów włoskich
 
Wykonanie:
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę i dekorujemy posiekanymi orzechami.
 
SMACZNEGO!
 
 
 
Źródło: babka.


5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Dawno nie jadłam ciasta z cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie taka babka już pachnie Świętami :) Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie taka babka już przywodzi na myśl Święta. A to już tuż tuż... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooj wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmm jak wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.