wtorek, 18 listopada 2014

Babka cynamonowa

Bardzo lubimy korzenne przyprawy, nie tylko posiadają wysokie walory smakowe, ale również wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Cynamon warto dodawać częściej do potraw jesienią i zimą, gdyż ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek. Oczyszcza organizm ułatwiając utratę zbędnych kilogramów. Niewielka nawet ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach.

U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam!
 
 
 
Babka cynamonowa
 
Składniki:
 
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka i żółtka osobno)
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju
garść posiekanych orzechów włoskich
 
Wykonanie:
 
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę i dekorujemy posiekanymi orzechami.
 
SMACZNEGO!
 
 
 
Źródło: babka.


5 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Dawno nie jadłam ciasta z cynamonem

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie taka babka już pachnie Świętami :) Pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie taka babka już przywodzi na myśl Święta. A to już tuż tuż... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ooooj wygląda przesmacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniammmm jak wspaniale wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...