Bardzo lubimy korzenne przyprawy, nie tylko posiadają wysokie walory smakowe, ale również wykazują dobroczynne działanie na nasz organizm. Cynamon warto dodawać częściej do potraw jesienią i zimą, gdyż ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Przyprawa ta przyspiesza przemianę materii i reguluje pracę nerek. Oczyszcza organizm ułatwiając utratę zbędnych kilogramów. Niewielka nawet ilość cynamonu obniża łaknienie na słodyczce. Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego.
Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach.
U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam!
Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach.
U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami. W sam raz do popołudniowej kawy. Polecam!
Babka cynamonowa
Składniki:
250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej
2 szklanki mąki
niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka (białka i żółtka osobno)
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie)
Dodatkowo:
100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju
garść posiekanych orzechów włoskich
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem i cynamonem.
Masło ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, miksując po każdym dodaniu. Dodajemy likier i stopniowo wsypujemy suche składniki. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, łączymy delikatnie z utartą masą.
Formę na babkę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto. Babkę pieczemy około 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka).
Czekoladę rozpuszczamy z olejem w kąpieli wodnej, polewamy wystudzoną babkę i dekorujemy posiekanymi orzechami.
SMACZNEGO!
Źródło: babka.
Wygląda pysznie! Dawno nie jadłam ciasta z cynamonem
OdpowiedzUsuńDla mnie taka babka już pachnie Świętami :) Pyszna :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie taka babka już przywodzi na myśl Święta. A to już tuż tuż... :)
OdpowiedzUsuńOoooj wygląda przesmacznie :)
OdpowiedzUsuńmniammmm jak wspaniale wygląda:)
OdpowiedzUsuń