Aromatyczny chleb ze skórką cytrynową na pewno każdemu zasmakuje. Delikatna skórka, miękki miąższ. Idealny do dżemów i serów. Polecam!
Chleb cytrynowy
Składniki na 2 małe lub 1 duży bochenek:
Na zaczyn:
15g drożdży
300ml letniej wody
300ml mąki pszennej
Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
300ml mąki pszennej
50ml oliwy z oliwek
100g mąki durum (semolina)
10g soli morskiej
skórka otarta z 1 cytryny
Wykonanie:
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy mąkę i mieszamy. Zaczyn odstawiamy na 3-4 godziny do sfermentowania.
Ciasto właściwe: do zaczynu dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut. Następnie ciasto ponownie wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Z ciasta formujemy 1 lub 2 bochenki, smarujemy oliwą i obsypujemy mąką durum. Chleby układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni, chleby pieczemy około 20 minut, jeśli zrobiliśmy jeden większy bochenek to pieczemy go około 30 minut. Studzimy na kratce.
Śliczny!
OdpowiedzUsuńI taki słoneczny.
Pyszny musi być.
Pozdrawiam!
Niestety nie mam dostępu do semoliny, ale jak zrobie z inną to mam nadzieję że tez będzie taki sliczny jak Twój. Albo prawie taki :)
OdpowiedzUsuńSamanta
Musi byc pyszny- slinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń