Zima zbliża się coraz większymi krokami dlatego warto przygotować ostatnie zapasy. Dzisiaj polecam jabłka prażone do szarlotki. Zimą wystarczy przygotować kruche ciasto i szybka szarlotka gotowa. Polecam!
Jabłka do szarlotki na zimę
Składniki:
3 kg jabłek
pół szklanki cukru (lub więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
pół szklanki wody
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
sok z połowy cytryny
łyżeczka cynamonu (lub więcej)
Wykonanie:
Jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do dużego garnka, dodajemy cukier, cukier z wanilią, sok z cytryny i wstawiamy na palnik. Jeśli jabłka puszczą dużo soku nie dodajemy wody, jeśli nie są zbyt soczyste (tak jak u mnie) to podlewamy wodą. Dusimy często mieszając, aż owoce zaczną się rozpadać. Dodajemy cynamon i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą masę nakładamy do wyprażonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
SMACZNEGO!
tez takie robię:)
OdpowiedzUsuńja obieram jabłka scieram na dużych oczkach slodze w miare potrzeby klade do sloikow i pasteryzuje 20 minut gotowe
OdpowiedzUsuńEkspresowo bez brudzenia garnków :) Wypróbuję!
Usuń