poniedziałek, 5 maja 2014

Domowe krakersy

 Gdy najdzie Was ochota na cos chrupiącego polecam domowe krakersy. Naturalne, proste w przygotowaniu zasmakują całej rodzinie. Można je obsypać ulubionymi przyprawami, solą, papryką czy ostrym chili. Do ciasta można również dodać startego żółtego sera i będziemy mieć serowe krakersy. Polecam!
 
 
 
Domowe krakersy
 
Składniki:
 
2 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli + pół łyżeczki do oprószenia
2 łyżeczki cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
75g masła
pół szklanki zimnej wody
 
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie i elastyczne ciasto, owijamy folią i schładzamy przez godzinę w lodówce.
 
 Następnie rozwałkowujemy (najlepiej ciasto podzielić na 3 części) na grubość około 2-3mm i kroimy w małe prostokąciki. Krakersy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto można rozwałkować i kroić bezpośrednio na papierze, będzie szybciej). Krakersy nakłuwamy widelcem, smarujemy roztopionym masłem i oprószamy solą (lub innymi dodatkami). Pieczemy w 220 stopniach około 8-10 minut.
 
SMACZNEGO!
 
 
Inspiracja: krakersy.


3 komentarze:

  1. też robię podobne:) wszyscy je uwielbiają;) znikają ekspresowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam jeszcze nigdy sama krakersów.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, nie robiłam takich krakersów w domu ale na pewno wykorzystam przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...