sobota, 15 lipca 2017

Dorsz cytrynowy

Oj dawno nie było rybki. Ale już naprawiamy ten błąd. Na stole ląduje dzisiaj bowiem pyszna polędwica z dorsza w skórce cytrynowej. Do marynaty możemy dodać również koperek lub inne ulubione zioła, będzie jeszcze bardziej aromatycznie. U mnie rybka podana wyłącznie z sałatką z fetą i gruszką, możemy pokusić się o dodatki np. ziemniaczki z wody lub ryż. Polecam!




Dorsz cytrynowy

Składniki na 2 porcje:

2 kawałki polędwicy z dorsza
skórka otarta z cytryny
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, kurkuma

Wykonanie: 

Oliwę mieszamy ze skórką cytrynową i odrobiną czosnku granulowanego. Rybę nacieramy solą, pieprzem i kurkumą, smarujemy cytrynową oliwą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę, następnie pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni w naczyniu żaroodpornym przykrytym folią aluminiową. 

SMACZNEGO!



Do zabezpieczenia się przed poparzeniami w czasie pieczenia potraw polecam rękawicę silikonową w kształcie pieska dostępną w sklepie Makowski Kredens.


Niewielki gadżet będzie nie tylko praktyczny, ale również może służyć jako ozdoba kuchni powieszony na rączce od piekarnika. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...