niedziela, 7 sierpnia 2011

Suflet czekoladowy

Suflet to puszysty, lekki deser podawany na ciepło tuż po upieczeniu. Wbrew opinii jest bardzo prosty w wyonaniu. U mnie dzisiaj suflet czekoladowy.



Suflet czekoladowy

Składniki na 4 porcje:

30g masła
180g gorzkiej czekolady
70g cukru pudru
60ml mleka
50g kakao
5 jajek
cukier puder do posypania

Wykonanie:
Miękkim masłem smarujemy porcelanowe foremki o średnicy około 10cm. Obsypujemy cukrem pudrem i foremki wstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Połamaną czekoladę wraz z 60g cukru pudru rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Żółtka oddzielamy od białek, do masy czekoladowej dodajemy po 1 żółtku i mieszamy drewnianą łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy pozostałe 10g cukru pudru i ubijamy kilka minut. Pianę przekładamy do masy czekoladowej i lekko mieszamy. Masę sufletową przekładamy do foremek z lodówki, pieczemy 12-15 minut. Po upieczeniu obsypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...