Sałatka z porów
Składniki na 4 porcje:
3 pory
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka kukurydzy
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
kilka łyżek majonezu
łyżeczka chrzanu
Wykonanie:
Pory kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i kroimy na półtalar ki. Wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i studzimy. Kukurydzę osączamy, jaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, majonez oraz chrzan. Mieszamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki.
Muffiny czekoladowo – orzechowe
Składniki na 15 sztuk:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju lub roztopionego masła
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę
Wykonanie:
Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem (masłem) i jajkiem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy orzechy i czekoladę. Mieszamy (byle nie za długo) i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach.
![]() |
A to mój syn pałaszujący jeszcze ciepłą muffinę. |
Muffinki w sam raz do porannej lub popołudniowej kawy.
bardzo fajna sałatka.mam pytanie moze głupie ale czy daje się całego pora czy tylko bialą część?pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, ja zawsze daję całego pora. Zawsze warto zapytać :) Również pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń