środa, 30 marca 2011

Wiosennie


 Sałatka z porów

Składniki na 4 porcje:
3 pory
5 jajek ugotowanych na twardo
puszka kukurydzy
przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
kilka łyżek majonezu
łyżeczka chrzanu

Wykonanie:
Pory kroimy wzdłuż na pół, dokładnie myjemy i kroimy na półtalar ki. Wrzucamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzamy i studzimy. Kukurydzę osączamy, jaka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy cukier, majonez oraz chrzan. Mieszamy i wstawiamy do schłodzenia do lodówki. 


Muffiny czekoladowo – orzechowe

Składniki na 15 sztuk:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
pół szklanki oleju lub roztopionego masła
2 łyżki cukru
pół łyżeczki soli
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
garść orzechów włoskich drobno pokrojonych
pół tabliczki gorzkiej czekolady pokrojonej w kostkę

Wykonanie:
Mąkę łączymy z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Mleko mieszamy z olejem (masłem) i jajkiem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy orzechy i czekoladę. Mieszamy (byle nie za długo) i przekładamy do foremek. Pieczemy około 15-20 minut w 200 stopniach. 

A to mój syn pałaszujący jeszcze ciepłą muffinę.

 Muffinki w sam raz do porannej lub popołudniowej kawy.



2 komentarze:

  1. bardzo fajna sałatka.mam pytanie moze głupie ale czy daje się całego pora czy tylko bialą część?pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ja zawsze daję całego pora. Zawsze warto zapytać :) Również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...