niedziela, 19 czerwca 2011

Udka faszerowane

Dla osób z dużą cierpliwością (potrzebną do pozbawiania mięsa kości) polecam udka faszerowane kaszą gryczaną z pieczarkami. Ja miałam ten luksus, że Mąż wyręczył mnie w tym żmudnym zadaniu, sama bym nawet nie próbowała :)

Udka faszerowane kaszą gryczaną



Składniki na 4 porcje:

4 udka z kurczaka
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka
Na farsz:
pół woreczka kaszy gryczanej
4 pieczarki
mała cebula
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Udka myjemy i pozbawiamy kości uważając, by nie przeciąć skóry. Mięso nacieramy solą, pieprzem oraz papryką i odstawiamy na godzinkę. 
Farsz: kaszę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Cebulkę podsmażamy na łyżce oliwy, dodajemy drobno posiekane pieczarki i dusimy do odparowania wody.  Przyprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Dodajemy kaszę i mieszamy.
Farszem napełniamy udka, otwory spinamy wykałaczką. Udka układamy na blaszce do pieczenia, podlewamy pół szklanki bulionu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 60 minut co jakiś czas polewając sosem z pieczenia. Przed podaniem wyjmujemy wykałaczki.


Do tak przygotowanych udek wystarczy podać jakąś surówkę, u Nas ćwikła z chrzanem.

Ćwikła z chrzanem

Składniki na 2 porcje:

4 nieduże buraczki czerwone
pół korzenia chrzanu lub 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
1-2 łyżki octu winnego
sól, cukier do smaku

Wykonanie:
Buraki myjemy i gotujemy do miękkości. Gdy ostygną ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Chrzan obieramy i również ścieramy na małych oczkach lub dodajemy chrzan ze słoiczka. Przyprawiamy octem, solą, cukrem (opcjonalnie pieprzem). Schładzamy (najlepiej całą noc, by smaki się przegryzły).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...