niedziela, 10 kwietnia 2011

Żeberka

Żeberka w sosie seczuańskim

Składniki na 3 porcje:
 Na żeberka:
0,5 kg żeberek
szklanka octu
przyprawy: sól, pieprz, chili

Na sos:
1 cebula
pół papryki czerwonej
2 ząbki czosku
2 garści pędów bambusa
2 pomidory
150-200 ml czerwonego wina (wytrawnego)
łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki octu winnego
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy: sól, pieprz, imbir

Wykonanie:
Żeberka: dzień przed przygotowaniem potrawy żeberka dzielimy na mniejsze części, nacieramy solą, pieprzem i chili i wkładamy do lodówki na noc. Następnie żeberka układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy szklanką octu (można lekko rozrzedzić wodą) i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach przez 1,5-2 godzin, polewając mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Sos: cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oliwy. Paprykę kroimy w cienkie paseczki, pomidory blanszujemy i kroimy w kostkę. Paprykę, pomidory i pędy bambusa dodajemy do przesmażonej cebuli z czosnkiem, chwilę dusimy, a następnie zalewamy winem. Przyprawiamy solą, pieprzem, imbirem, octem i sosem sojowym. Po kilku minutach dodajemy upieczone żeberka (można dodać wraz z pozostałym z pieczenia sosem). Dusimy kilka minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z kilkoma łyżkami wody, zagęszczamy sos. Gotujemy jeszcze około 3 minut. Podajemy z ryżem. Potrawa średnio ostra. Dla lubiących bardziej ostre potrawy sos można jeszcze przyprawić chili. 
  

Sernik kokosowy

Składniki na blaszkę 25x36cm:
Na ciasto:
20 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
15 dkg margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka

Na masę serową:
1,5 kg sera białego
25 dkg cukru
3 jaja
5 żółtek
cukier waniliowy
1/4 kostki masła
1 budyń waniliowy
sok z cytryny
rodzynki

Na masę kokosową:
20 dkg kokosu
3/4 kostki masła
2 białka
15 dkg cukru pudru

Ponadto:
ananas lub brzoskwinie w puszce

Wykonanie:
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do reszty, lekko mieszamy.
Masa serowa: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy zmielony ser, budyń, sok z cytryny i rodzynki. Ubijamy pianę z białek, łączymy z masą.
Masa kokosowa: Masło roztapiamy, dodajemy kokos, pozostawiamy na ogniu i mieszamy do zagotowania. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, dodajemy stopniowo przestudzony kokos.
Przygotowanie do pieczenia: Ciastem wykładamy spód blaszki, nasmarowanej tłuszczem. Na cieście układamy pokrojone w plasterki owoce. Na owoce wykładamy ser, a na masę serową masę kokosową. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. 

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...