wtorek, 23 maja 2017

Schab w sosie pieczarkowym

W prostocie siła! Delikatny schab w aromatycznym sosie pieczarkowym z dodatkiem świeżego koperku. Sezon owocowo - warzywny powolutku się rozkręca, ale już teraz można dostać zielone pęczki pięknie pachnącego kopru i pietruszki, bez których nie wyobrażam sobie obiadu. Danie szybkie w przygotowaniu, jeśli traficie na dobrej jakości schab to mięso będzie gotowe w pół godzinki. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas najczęściej z kaszą i buraczkami.  Polecam!





Schab w sosie pieczarkowym

Składniki na 4 porcje:

8 plastrów schabu wieprzowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
300g pieczarek
szklanka bulionu warzywnego
przyprawy: sól, pieprz, majeranek, liśc laurowy, ziele angielskie
łyżka śmietany + łyżka mąki do zagęszczenia
świeży koperek do dekoracji

Wykonanie:
Mięso rozbijamy delikatnie, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz i obsmażamy plastry mięsa. Następnie dodajemy cebulę i chwilę razem smażymy. Mięso zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, patelnię przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie prawie miękkie.
Pieczarki podsmażamy na osobnej patelni do zrumienienia. Dodajemy do prawie miękkiego schabu i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeśli w czasie gotowania nadmiar bulionu odparuje podlewamy mięso wodą. Sos zagęszczamy mąką i śmietaną, mieszamy i po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Podajemy udekorowane zieleniną.

SMACZNEGO!



2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...