Sernik
Składniki na tortownicę 25cm:
0,5 kg sera białego
0,5 l śmietany (np. 18%)
5 jaj
15 dkg herbatników maślanych
13 dkg masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
opcjonalnie puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Herbatniki wkładamy do foliowej torebki i kruszymy tłuczkiem (można je pokruszyć używając blendera). Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Dokładnie mieszamy. Tortownicę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy herbatniki i dobrze ugniatamy ręką. Wkładamy do schłodzenia do lodówki. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy następnie zmielony ser, budyń w proszku i śmietanę. Dokładnie ucieramy na gładką masę (będzie mieć rzadką konsystencję). Masę wylewamy na spód herbatnikowy. Na wierzchu można poukładać odsączone i pokrojone w cząstki brzoskwinie. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Składniki na tortownicę 25cm:
0,5 kg sera białego
0,5 l śmietany (np. 18%)
5 jaj
15 dkg herbatników maślanych
13 dkg masła lub margaryny
niepełna szklanka cukru
cukier waniliowy
2 łyżeczki soku z cytryny
2 łyżeczki otartej skórki z cytryny
opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
opcjonalnie puszka brzoskwiń
Wykonanie:
Herbatniki wkładamy do foliowej torebki i kruszymy tłuczkiem (można je pokruszyć używając blendera). Masło roztapiamy i łączymy z herbatnikami. Dokładnie mieszamy. Tortownicę o średniej wielkości wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy herbatniki i dobrze ugniatamy ręką. Wkładamy do schłodzenia do lodówki. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem i skórką z cytryny. Dodajemy następnie zmielony ser, budyń w proszku i śmietanę. Dokładnie ucieramy na gładką masę (będzie mieć rzadką konsystencję). Masę wylewamy na spód herbatnikowy. Na wierzchu można poukładać odsączone i pokrojone w cząstki brzoskwinie. Pieczemy około godziny w 180 stopniach.
Cordon bleu
Składniki dla 2 osób:
2 piersi z kurczaka (można użyć kotleta wieprzowego)
2 plastry szynki
2 plastry sera żółtego
ząbek czosnku
1 jajko + bułka tarta + mąka do panierki
przyprawy: sól, papryka czerwona
Wykonanie:
Mięso rozbijamy dość cienko, uważając by się nie porwało. Nacieramy czosnkiem, solą i papryką z obu stron i odkładamy na kilkanaście minut. Następnie na każdy płat mięsa nakładamy plaster szynki i sera. Zwijamy w roladkę. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na wolnym ogniu aż do zrumienienia.
Składniki dla 2 osób:
2 piersi z kurczaka (można użyć kotleta wieprzowego)
2 plastry szynki
2 plastry sera żółtego
ząbek czosnku
1 jajko + bułka tarta + mąka do panierki
przyprawy: sól, papryka czerwona
Wykonanie:
Mięso rozbijamy dość cienko, uważając by się nie porwało. Nacieramy czosnkiem, solą i papryką z obu stron i odkładamy na kilkanaście minut. Następnie na każdy płat mięsa nakładamy plaster szynki i sera. Zwijamy w roladkę. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy na wolnym ogniu aż do zrumienienia.
jaki budyń w proszku i ile gram jego ? Proszę odpisz..Basia
OdpowiedzUsuńStandardowe opakowanie budyniu (waniliowy lub śmietankowy) 60g. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń