piątek, 29 lipca 2011

Chleb wiejski francuski

Dzisiaj polecam pyszny chlebek wiejski, z wszystkich dotychczas pieczonych chlebów ten zdecydowanie smakuje mi najbardziej. Smaczny, wilgotny miąższ, chrupiąca skórka i ten zapach... :)



Chleb wiejski francuski

Składniki na 1 okrągły bochenek:

Na zaczyn:
75 g mąki pszennej
5 g mąki żytniej typ 720
50 ml wody
30 g aktywnego zakwasu

Na ciasto właściwe:
zaczyn jw
300 g mąki pszennej
120 g mąki żytniej typ 720
10 g drożdży świeżych
280-300 ml wody
10 g soli

Wykonanie: 
Zaczyn: wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy pod ściereczką na 12 godzin.
Ciasto właściwe: drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól oraz wodę z drożdżami. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto łączymy z przygotowanym wcześniej zaczynem. Ciasto powinno dać się wyrobić na stolnicy, ale nie może być zbyt twarde. Zagniatamy krótko i odstawiamy na 2 godziny przykryte ściereczką. W trakcie wyrastania, po około godzinie ciasto odgazowujemy tzn. uderzamy ciasto pięścią i czekamy aż opadnie. Wyjmujemy je, lekko rozpłaszczamy, a jego boki zbieramy razem do góry i wstawiamy ponownie do miski na kolejną godzinę. Po upływie czasu ściereczkę mocno obsypujemy mąką, przekładamy na to ciasto złączeniem do góry i wstawiamy do koszyczka do wyrastania na 1-1,5 godziny. Wyrośnięty bochenek przekładamy na blaszkę do pieczenia, pieczemy około 45 minut w 220 stopniach. Przed włożeniem chleba do pieczenia można do piekarnika włożyć małą brytfannę z wodą, aby naparować piekarnik, wtedy skórka będzie bardziej chrupiąca. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...