Melon w kremie malinowym
Składniki:
1 melon
10 dkg malin
200ml śmietanki kremówki 30 %
łyżka cukru
Wykonanie:
Melona obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, dodajemy zmiksowane maliny (kilka odkładamy do dekoracji) i lekko mieszamy. Kawałki melona przekładamy do salaterek, polewamy kremem i dekorujemy owocami. Smacznego!!!
Składniki:
1 melon
10 dkg malin
200ml śmietanki kremówki 30 %
łyżka cukru
Wykonanie:
Melona obieramy, wydrążamy pestki i kroimy w dużą kostkę. Kremówkę ubijamy na sztywno z łyżką cukru, dodajemy zmiksowane maliny (kilka odkładamy do dekoracji) i lekko mieszamy. Kawałki melona przekładamy do salaterek, polewamy kremem i dekorujemy owocami. Smacznego!!!
Cynamonowa owsianka a la creme brulee z owocami
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
3 szklanki mleka
łyżeczka cynamonu
10 dkg truskawek lub innych owoców świeżych lub mrożonych (jagód, malin)
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (mleko powinno się wchłonąć). Truskawki kroimy w kostkę (2 odkładamy do dekoracji). Do kokilek średnicy 9cm nakładamy owsiankę do połowy ich wysokości. Następnie układamy warstwę owoców i przykrywamy owsianką. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. U mnie wyszły 4 kokilki. Oba cukry mieszamy razem, rozprowadzamy równomiernie na wierzchu owsianki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po kilku minutach cukier powinien się stopić (ja wstawiłam na funkcję grill). Wyjmujemy i studzimy 10 minut. W tym czasie z cukru zrobi się chrupiąca skorupka. Dekorujemy i podajemy. Polecam!!!
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych
3 szklanki mleka
łyżeczka cynamonu
10 dkg truskawek lub innych owoców świeżych lub mrożonych (jagód, malin)
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki cukru kryształu
Wykonanie:
Płatki zalewamy mlekiem, dodajemy cynamon i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości (mleko powinno się wchłonąć). Truskawki kroimy w kostkę (2 odkładamy do dekoracji). Do kokilek średnicy 9cm nakładamy owsiankę do połowy ich wysokości. Następnie układamy warstwę owoców i przykrywamy owsianką. Odstawiamy na 10 minut do przestygnięcia. U mnie wyszły 4 kokilki. Oba cukry mieszamy razem, rozprowadzamy równomiernie na wierzchu owsianki i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Po kilku minutach cukier powinien się stopić (ja wstawiłam na funkcję grill). Wyjmujemy i studzimy 10 minut. W tym czasie z cukru zrobi się chrupiąca skorupka. Dekorujemy i podajemy. Polecam!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.