środa, 27 kwietnia 2011

Cheesecake

Cheesecake to sernik (u mnie dzisiaj na zimno). Bardzo smaczny, na herbatnikowym spodzie, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu. Można go podawać z owocami, ja wykorzystałam konfiturę z czarnej porzeczki. Lekko kwaskowata idealnie pasowała do masy serowej. 



Sernik na zimno

Składniki na tortownicę 22cm:
Na spód:
200g herbatników (mogą być ciastka digestive)
 1/3 kostki miękkiego masła
Na masę serową:
1 kg twarożku kremowego (gładkiego, najlepiej użyć gotowej masy serowej lub serka Philadelphia)
100g cukru pudru (można dodać więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasto)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka soku z cytryny
około 300ml śmietany kremówki
3 łyżeczki żelatyny
Na wierzch ciasta:
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki (można użyć innej lub świeżych owoców do dekoracji)

Wykonanie:
Spód: Herbatniki kruszymy bardzo drobno. Masło roztapiamy, lekko studzimy i mieszamy z herbatnikami. Powstałą masą wykładamy dno tortownicy (najlepiej dno wcześniej wyłożyć folią spożywczą). Herbatniki dociskamy ręką, masa powinna lekko zachodzić na boki tortownicy. Tortownicę wkładamy do lodówki.
Masa serowa: Ser wrzucamy do miski, dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz sok z cytryny i miksujemy kilka minut. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy do namoczenia. Następnie lekko podgrzewamy (u mnie 10-20 sekund w mikrofali), aż się rozpuści i studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy przestudzoną żelatynę i mieszamy. Następnie bitą śmietanę delikatnie łączymy z masą serową. Masę rozprowadzamy na spodzie herbatnikowym, wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy konfiturą lub świeżymi owocami.


Soczyste udka

Składniki:
2 udka
4 łyżki ketchupu pikantnego
2 łyżki majonezu
przyprawy: sól, pieprz ziołowy, papryka słodka, zioła prowansalskie
2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
Udka myjemy, nacieramy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Majonez mieszamy z ketchupem, smarujemy tym udka z obu stron i odkładamy na godzinkę (ja marynowałam całą noc). Następnie każde udko kładziemy na folii aluminiowej, polewamy łyżką oliwy i obsypujemy ziołami prowansalskimi. Dokładnie zawijamy, i wkładamy na brytfance do piekarnika. Pieczemy około godziny w 180 stopniach. 15 min przed końcem odwijamy udka z folii, polewamy je wytopionym tłuszczem  i pieczemy aż do upływu przewidywanego czasu lub aż skórka się zrumieni. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. Udka z majonezem robię i bardzo smaczne , lecz faszerowane nie umie zrobić bo nie potrafię wyjąć kośći bardzo pomysłowe przepisy dziękuję z nie których korzystam , Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Droga Pani Basiu, przyznam szczerze że sama nigdy nie wyjmowałam kości z mięsa, zawsze robi to mój Mąż, ma do tego więcej cierpliwości :) Dziękuję za miłe słowa, również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...