sobota, 26 sierpnia 2017

Ciasto cytrynowe z makiem

Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mają pomysłu na niedzielne ciasto. Szybkie i proste ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam!



Ciasto cytrynowe z makiem

Składniki na keksówkę 23cm:

 2 szklanki mąki pszennej
200g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
150g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
1/3 szklanki mleka
3 łyżki suchego maku

Na lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody

Wykonanie:

Masło miksujemy z cukrem  i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników.  Na końcu dodajemy mak i miksujemy. 
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka). 

Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wodę i ucieramy całość do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukrem polewamy wyjęte z formy i  przestudzone ciasto.

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...