Dla wszystkich, którzy jeszcze nie mają pomysłu na niedzielne ciasto. Szybkie i proste ciasto ucierane z makiem. Dodatek skórki cytrynowej sprawi, iż będzie w smaku orzeźwiające. Zamiast cytryny możemy użyć pomarańczy. Ciasto jest puszyste i wilgotne. U mnie udekorowane lukrem, ale można je tylko oprószyć cukrem pudrem. Polecam!
Ciasto cytrynowe z makiem
Składniki na keksówkę 23cm:
2 szklanki mąki pszennej
200g drobnego cukru do wypieków
3 jajka
150g masła lub margaryny, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego
1/3 szklanki mleka
3 łyżki suchego maku
Na lukier:
szklanka cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Masło miksujemy z cukrem i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy dodajemy na przemian po 1 łyżce mąki i 1 łyżce mleka miksując po każdym dodaniu do połączenia składników. Na końcu dodajemy mak i miksujemy.
Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka).
Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wodę i ucieramy całość do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukrem polewamy wyjęte z formy i przestudzone ciasto.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.