niedziela, 3 lipca 2011

Wenus

Kiedyś w cukierni kupiłam cudnie wyglądające ciasto o tajemniczej nazwie Wenus. Kupiłam, spróbowałam i mnie zachwyciło!!! Puszyste, nie za słodkie, z lekkim cytrynowym posmakiem i pysznym kokosem. Zaczęłam myśleć, skąd wziąć przepis. Ale od czego jest internet!  Po wstukaniu nazwy w wyszukiwarce pojawiły się przepisy. Poniżej szczegóły wykonania i zdjęcie (mojego już wyrobu). 



Wenus

Składniki na blaszkę 25x36cm:

Na biszkopt:
6 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na masę:
2 galaretki cytrynowe
25 dkg białego sera
0,5 l śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru

Na posypkę kokosową:
10 dkg kokosu
2 łyżki masła lub margaryny
2 łyżki cukru

Ponadto:
słoiczek dżemu brzoskwiniowego

Wykonanie:
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy po odrobinie cukru i po 1 żółtku aż do wyczerpania produktów. Na końcu dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Studzimy.

Masa: Obie galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach wrzątku, odstawiamy do przestudzenia. Ser mielimy, do sera dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy po odrobinie wymieszanej galaretki z serem i lekko mieszamy.

Posypka kokosowa: Masło roztapiamy na patelni, dodajemy kokos i cukier i smażymy na złoto. Studzimy.

Biszkopt kroimy na 2 części, jedną wkładamy na spód blaszki, wylewamy masę, przykrywamy drugim biszkoptem. Wierzch smarujemy cienko dżemem,  przykrywamy usmażonym kokosem. Wkładamy do lodówki na koło 2 godziny. 


15 komentarzy:

  1. Aż ślinka leci...super ciacho na pewno spróbuję.Serdecznie pozdrawiam-mari

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto rewelacyjne! wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu. nikt nie mógł uwierzyć, że sama je zrobiłam. kolejny sprawdzony przepis paulinki!:-))

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniale ciasto,robilam je i pycha!zagosci juz moich przepisach

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto Wenus zawsze się udaje, to jego największa zaleta :) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki ser kupić do tego ciasta??? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zwykły półtłusty twaróg będzie dobry. Trzeba go zmielić przynajmniej dwukrotnie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wszystko fajnie :) tylko niestety nie wiem jak zmielić ser < nie mam maszynki :( moze jest jakiś inny sposób? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Można przetrzeć ser przez sitko (sama kiedyś tak robiłam) albo kupić już zmielony ser w sklepie. Można tez użyć blendera lub robota kuchennego z funkcja rozdrabniania.

    OdpowiedzUsuń
  9. super dziękuję bardzo :) świetne masz przepisy :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy biszkopty się nasącza? Nie będą za suche? na jaką wielkość blaszki jest przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopty naciągną wilgoci z masy i nie będą suche. A przepis jest na formę 25x36cm (podano w przepisie).

      Usuń
    2. Serdecznie dziękuję za odpowiedź ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  11. Witam,świetny blog i świetny przepis.Pozwoliłam sobie umieścić go na mojej stronie na której piekę i testuję interesujące znane i mniej znane przepisy ciast.Zapraszam do odwiedzenia mojej strony kokosankapieczeitestuje-blog24.pl na której znajduje się Twój przepis.Zamierzam przetestować jeszcze parę Twoich przepisów:).Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Hello, great blog and great recipe. I allowed myself to put it on my website where I bake and test interesting known and less known cake recipe.Define Dictionary Meaning is an easy to use platform where anyone can create and share short informal definition of any word.
    Best thing is, its free and you can even contribute without creating an account.This page shows you usage and meanings of
    wenus around the world.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...