Cannelloni to włoski makaron w kształcie rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany mięsem mielonym, zapiekany w sosie pomidorowym lub beszamelowym bez wcześniejszego gotowania. U mnie dzisiaj cannelloni z mięsem i warzywami.
Cannelloni z mięsem i warzywami
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowego lub indyczego)
2 ząbki czosnku
1 cebula
pół pora
1 marchewka
kawałek selera lub łodyga selera naciowego
kilka pieczarek
łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
2 łyżki natki pietruszki
2-3 łyżki parmezanu
mozzarella
beszamel (około 0,5 litra)
makaron cannelloni (całe opakowanie)
Wykonanie:
Marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy selera naciowego kroimy go w kostkę). Por siekamy w półtalarki, pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy resztę warzyw, smażymy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie lekko podlewamy wodą, dodajemy przecier i dusimy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy natkę. Odstawiamy do przestudzenia, gdy warzywa przestygną dodajemy starty parmezan. Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy makaron, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko oliwą. Po ułożeniu jednej warstwy polewamy beszamelem i posypujemy startą mozzarellą, następnie kolejna warstwa makaronu. Wierzch zalewamy sosem i posypujemy mozzarellą (należy dokładnie rozprowadzić sos po makaronie, inaczej nie zmięknie). Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut, makaron lepiej będzie się porcjowało. Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.
łyżeczka przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy
2 łyżki natki pietruszki
2-3 łyżki parmezanu
mozzarella
beszamel (około 0,5 litra)
makaron cannelloni (całe opakowanie)
Wykonanie:
Marchewkę i seler trzemy na tarce o grubych oczkach (jeśli używamy selera naciowego kroimy go w kostkę). Por siekamy w półtalarki, pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek i cebulę podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy pieczarki i chwilę dusimy. Dodajemy resztę warzyw, smażymy kilka minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie lekko podlewamy wodą, dodajemy przecier i dusimy jeszcze kilka minut. Pod koniec dodajemy natkę. Odstawiamy do przestudzenia, gdy warzywa przestygną dodajemy starty parmezan. Mięso wkładamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy warzywa i dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy makaron, układamy w naczyniu żaroodpornym posmarowanym lekko oliwą. Po ułożeniu jednej warstwy polewamy beszamelem i posypujemy startą mozzarellą, następnie kolejna warstwa makaronu. Wierzch zalewamy sosem i posypujemy mozzarellą (należy dokładnie rozprowadzić sos po makaronie, inaczej nie zmięknie). Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać 10 minut, makaron lepiej będzie się porcjowało. Przed podaniem oprószyć tartym parmezanem.
Dla ochłody polecam koktajl bananowy z mango.
Koktajl bananowy z mango
Składniki na 2 porcje:
2 banany
1 nieduże mango
szklanka maślanki
łyżka miodu
Wykonanie:
Mango i banany obieramy, dzielimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera, zalewamy maślanką, dodajemy miód i miksujemy. Przelewamy do szklanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.