Bramboraki są odmianą placków ziemniaczanych, serwowanych w Czechach. Jest to kotlet schabowy smażony w panierce z masy ziemniaczanej, podawany z podsmażonymi pieczarkami.
Bramboraki (kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce)
Składniki:
4-5 plastrów kotleta schabowego
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
20 dkg pieczarek
łyżka masła
Wykonanie:
Kotlety cienko rozbijamy, jeśli są bardzo duże po rozbiciu kroimy je na pół. Przyprawiamy lekko solą, odstawiamy na kilkanaście minut. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę można lekko odsączyć z nadmiaru wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet moczymy w masie ziemniaczanej, przekładamy na patelnię. Na wierzchu rozprowadzamy jeszcze 2-3 łyżki masy. Smażymy z obu stron wolno, by mięso stało się miękkie. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Bramboraki podajemy z pieczarkami posypane natką. Polecam!!!!
Bramboraki (kotlety schabowe w ziemniaczanej panierce)
Składniki:
4-5 plastrów kotleta schabowego
1,5 kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
przyprawy: sól, pieprz
natka pietruszki
20 dkg pieczarek
łyżka masła
Wykonanie:
Kotlety cienko rozbijamy, jeśli są bardzo duże po rozbiciu kroimy je na pół. Przyprawiamy lekko solą, odstawiamy na kilkanaście minut. Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę można lekko odsączyć z nadmiaru wody. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko, mąkę i mieszamy. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kotlet moczymy w masie ziemniaczanej, przekładamy na patelnię. Na wierzchu rozprowadzamy jeszcze 2-3 łyżki masy. Smażymy z obu stron wolno, by mięso stało się miękkie. Na osobnej patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Bramboraki podajemy z pieczarkami posypane natką. Polecam!!!!


Bardzo smaczne ! polecam!Ja osobiscie zamiast schabu mialam poledwiczke wieprzowa pokroilam na 1 cm kotleciki i rozbilam dodsc cienko,zamarynowalam a nastepnie opanierowalam w masie ziemniaczanej,bylo naprawde pyszne,polecam uzyc zamiast schaby poledwiczki ,kotleciki mniam mniem.....
OdpowiedzUsuńPolędwiczka w ziemniaczanej panierce też musi smakować pysznie! Dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne;) mężowi tez smakowalo:) każdy kto lubi placki ziemniaczane powinien wypróbować ten przepis!
OdpowiedzUsuńKażdego miłośnika placów taka "wariacja" na pewno zachwyci :) Cieszę się, że smakowało! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńhttp://adamglaz.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń