Tortilla, w zależności od kraju, ma różne postaci. W Meksyku występuje jako płaskie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub pszennej, stosowane jako pieczywo i baza do innych potraw. W Hiszpanii z kolei tortilla to rodzaj grubego omletu z ziemniakami, często z dodatkiem warzyw, przypraw i mięsa. Potrawa ta zwana jest tortilla de patatas. U mnie dzisiaj taka hiszpańska, ziemniaczana tortilla, bardzo prosta w wykonaniu. Polecam!!!
Tortilla de patatas (ziemniaczana)
Składniki na dużą patelnię (30cm):
6 dużych ziemniaków
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (można użyć przyprawy do ziemniaków)
natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (raczej małą). Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy ciągle mieszając do momentu aż ziemniaki zmiękną (w zależności od wielkości kostki i rodzaju ziemniaków 20-30 minut). W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich (przyprawy do ziemniaków), można również dodać posiekaną natkę pietruszki. Usmażone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i wylewamy całą masę. Smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną i tortilla zrumieni się od spodu. Wtedy przystępujemy do najtrudniejszej czynności: ciężką i grubą tortillę trzeba przewrócić na drugą stronę :) Do patelni przykładamy talerz (tak duży jak tortilla), patelnie odwracamy do góry nogami. Tortilla znajdzie się na talerzu. Następnie po prostu zsuwamy ją z talerza z powrotem na patelnię i smażymy do zrumienienia z drugiej strony. Ciepłą tortillę podajemy ze szklanką mleka lub kefiru. Smacznego!!!
Tortilla de patatas (ziemniaczana)
Składniki na dużą patelnię (30cm):
6 dużych ziemniaków
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (można użyć przyprawy do ziemniaków)
natka pietruszki
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (raczej małą). Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy ciągle mieszając do momentu aż ziemniaki zmiękną (w zależności od wielkości kostki i rodzaju ziemniaków 20-30 minut). W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich (przyprawy do ziemniaków), można również dodać posiekaną natkę pietruszki. Usmażone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i wylewamy całą masę. Smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną i tortilla zrumieni się od spodu. Wtedy przystępujemy do najtrudniejszej czynności: ciężką i grubą tortillę trzeba przewrócić na drugą stronę :) Do patelni przykładamy talerz (tak duży jak tortilla), patelnie odwracamy do góry nogami. Tortilla znajdzie się na talerzu. Następnie po prostu zsuwamy ją z talerza z powrotem na patelnię i smażymy do zrumienienia z drugiej strony. Ciepłą tortillę podajemy ze szklanką mleka lub kefiru. Smacznego!!!
u mnie to ciasto funkcjonuje pod nazwą 3 bit i rzeczywiście jest pyszne, ja smietanę ubijam ze snieżkami nie trzeba wtedy zelatyny. ale sprobuje zrobić tak jak ty może będzie lepsze. polecam na śmietanę dać jeszcze jedną warstwę herbatników a na to polewę z czekolady, masła i smietanki. znacznie wzbogaca smak, lepiej się kroi i przechowuje, a poza tym łagodzi trochę słodycz tego ciasta.
OdpowiedzUsuńWczoraj robilam te tortille na obiadek,pogoda byla okropna,straszne upaly cos ostatnio nas nawiedzily...,zaserwowalam ten frykas na obiad z zimnym kefirem,w taki upal to super propozycja,polecam!i dziekuje za wspaniale przepisy!
OdpowiedzUsuńFajna stronka,pozdrawiam Renata!
OdpowiedzUsuńdzieki za profesjonalne przepisy
OdpowiedzUsuń