środa, 20 kwietnia 2011

Tortilla de patatas

Tortilla, w zależności od kraju, ma różne postaci. W Meksyku występuje jako płaskie, okrągłe placki z mąki kukurydzianej lub pszennej, stosowane jako pieczywo i baza do innych potraw. W Hiszpanii z kolei tortilla to rodzaj grubego omletu z ziemniakami, często z dodatkiem warzyw, przypraw i mięsa. Potrawa ta zwana jest tortilla de patatas. U mnie dzisiaj taka hiszpańska, ziemniaczana tortilla, bardzo prosta w wykonaniu. Polecam!!!



Tortilla de patatas (ziemniaczana)

Składniki na dużą patelnię (30cm):

6 dużych ziemniaków
4 jajka
1 cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie (można użyć przyprawy do ziemniaków)
natka pietruszki

Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (raczej małą). Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Następnie wrzucamy ziemniaki i smażymy ciągle mieszając do momentu aż ziemniaki zmiękną (w zależności od wielkości kostki i rodzaju ziemniaków 20-30 minut). W misce roztrzepujemy jajka z dodatkiem soli, pieprzu oraz ziół prowansalskich (przyprawy do ziemniaków), można również dodać posiekaną natkę pietruszki. Usmażone ziemniaki wrzucamy do masy jajecznej i dokładnie mieszamy. Na patelnię wlewamy trochę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i wylewamy całą masę. Smażymy na wolnym ogniu, aż jajka się zetną i tortilla zrumieni się od spodu. Wtedy przystępujemy do najtrudniejszej czynności: ciężką i grubą tortillę trzeba przewrócić na drugą stronę :) Do patelni przykładamy talerz (tak duży jak tortilla), patelnie odwracamy do góry nogami. Tortilla znajdzie się na talerzu. Następnie po prostu zsuwamy ją z talerza z powrotem na patelnię i smażymy do zrumienienia z drugiej strony. Ciepłą tortillę podajemy ze szklanką mleka lub kefiru. Smacznego!!!


4 komentarze:

  1. u mnie to ciasto funkcjonuje pod nazwą 3 bit i rzeczywiście jest pyszne, ja smietanę ubijam ze snieżkami nie trzeba wtedy zelatyny. ale sprobuje zrobić tak jak ty może będzie lepsze. polecam na śmietanę dać jeszcze jedną warstwę herbatników a na to polewę z czekolady, masła i smietanki. znacznie wzbogaca smak, lepiej się kroi i przechowuje, a poza tym łagodzi trochę słodycz tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj robilam te tortille na obiadek,pogoda byla okropna,straszne upaly cos ostatnio nas nawiedzily...,zaserwowalam ten frykas na obiad z zimnym kefirem,w taki upal to super propozycja,polecam!i dziekuje za wspaniale przepisy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna stronka,pozdrawiam Renata!

    OdpowiedzUsuń
  4. dzieki za profesjonalne przepisy

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...