środa, 26 października 2011

Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną

Przepis podpatrzony w programie Ewy Wachowicz. Świetne połączenie schabu z wędzonym boczkiem i słodką żurawiną, wyostrzone musztardą i chrzanem. Do rolady można podać sos chrzanowy. Polecam!




Rolada wieprzowa z boczkiem i żurawiną

Składniki:

1,5 kg schabu
0,5 kg boczku wędzonego
200g żurawiny suszonej
2 łyżeczki chrzanu
2 łyżeczki musztardy
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz

Wykonanie:
Schab musimy rozkroić "ślimakowo" na duży płat grubości 1-1,5cm. Mięso z obu stron oprószamy solą, pieprzem i nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Boczek kroimy w plastry i rumienimy na patelni. Mięso z jednej strony smarujemy chrzanem i musztardą, następnie układamy boczek i obsypujemy żurawiną. Mięso zwijamy ciasno w roladę i obwiązujemy nitką lub sznurkiem. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, obsmażamy roladę z każdej strony. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy 1-1,5 godziny.


8 komentarzy:

  1. Kiedyś to robiłem, trochę z innymi składnikami, niebawem wypróbuje ten skład :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pani blog jest najlepszy! Przeglądam wiele blogów kulinarnych, ale Pani jest zdecydowanie NAJLEPSZY!Gratuluję pomysłów, pięknych zdjęć i na pewno pysznych potraw (: Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję serdecznie :) Również pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię a u Ciebie ślicznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, Peluś, ale to musi być pyszne!:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Coś pysznego i pięknie prezentuje się. Dana

    OdpowiedzUsuń
  7. robilam i jest pyszne �� rodzina powalona na kolana smakiem. super przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...