czwartek, 28 listopada 2013

Ciasto miodowe z gotowaną masą serową

Ciasto miodowe z przepyszną gotowaną masą serową. Ciasto najlepiej smakuje po całym dniu (24h) spędzonym w lodówce. Blaty robią się miękkie i wilgotne. Przepis na blaty miodowe zaczerpnęłam ze strony Kwestia Smaku, natomiast przepis na masę serową podkradłam mamie :) Ciasto w sam raz na nadchodzące święta! Polecam!

 
 
Ciasto miodowe z gotowaną masą serową
 
Składniki na formę 20x30cm:
 
Na blaty miodowe:
4 szklanki mąki
szklanka cukru pudru
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
250g masła
150g miodu sztucznego lub naturalnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
 
Na masę serową:
1 kg zmielonego twarogu
4 jajka
opakowanie budyniu śmietankowego
pół szklanki mleka
200g masła lub margaryny
szklanka cukru
łyżeczka ekstraktu z wanilii
 
Na polewę:
 150g ciemnej czekolady
2 łyżki miękkiego masła
wiórki kokosowe do dekoracji
 
Wykonanie:
 
Blaty miodowe: masło roztapiamy z miodem, odstawiamy do ostudzenia a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdą rozwałkowujemy na placek wielkości blaszki (23X30cm), najlepiej wałkować od razu na papierze do pieczenia, gdyż ciasto źle się przenosi. Każdy placek pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Placki odstawiamy do ostudzenia.

Masa serowa: budyń rozpuszczamy w mleku (pół szklanki). Ser łączymy z jajkami, cukrami, rozpuszczonym budyniem i krótko miksujemy (tylko do połączenia składników). Masło roztapiamy w większym rondelku, dodajmy zmiksowane składniki i cały czas mieszając (masa łatwo się przypala!) zagotowujemy masę. Od tego momentu gotujemy 10 minut na średniej mocy palnika (cały czas mieszając). Gotową masę odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Jeden blat ciasta miodowego wkładamy na dno formy. Gdy masa serowa jest jeszcze ciepła, ale już nieco gęstsza wylewamy połowę na blat, rozprowadzamy równomiernie. Kładziemy drugi blat, lekko dociskamy i wylewamy resztę masy. Układamy trzeci blat.

Polewa: czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, rozpuszczamy z kąpieli wodnej z masłem. Polewą smarujemy wierzch ciasta, dekorujemy wiórkami.

Gdy masa i polewa przestygną, ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin (najlepiej całą noc) do lodówki.

SMACZNEGO!

 


10 komentarzy:

  1. Bardzo dziękuję pani! Jest smaczny i nadzwyczajny! Ola (Lwów, Ukraina)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się bardzo :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. chciałam zapytac - czy ser ma byc taki z wiaderka, czy zwyczajny bialy ser twarog przemielic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepszy będzie zwyczajny ser biały (twaróg) zmielony przynajmniej dwukrotnie.

      Usuń
  4. Super, tak zrobię ;) Dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy sernik gotowny na miodowych plackach może stać 2lub 3dni przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto można ( a nawet jest to wskazane) upiec 2 - 3 dni wcześniej. Dzięki temu blaty będą miękkie i ciasto będzie się łatwo kroiło. Pozdrawiam

      Usuń
  6. Jaki budyń? Duży, mały, z cukrem czy bez ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Budyń normalny, nie duży, może być z cukrem lub bez jak ktoś woli mniej słodkie.

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...