wtorek, 27 marca 2018

Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym

Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to dzisiaj polecam proste danie. Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym to propozycja w sam raz na świąteczny stół. U mnie w wersji gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam!




Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym

Składniki na 6 sztuk:

500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 cebula
1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Dodatkowo:
6 jaj ugotowanych na twadro

Na sos chrzanowy:
pół cebuli, drobno posiekanej
szklanka bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki tartego chrzanu
przyprawy: sól, pieprz
łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce.

Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej na folii spożywczej wykładać porcję mięsa, rozpłaszczyć ręką na grubość około 1cm, za pomocą folii "owijać" jajko mięsem). Gotowe gniazda obtaczamy w mące.

W dużym, szerokim garnku gotujemy 2 litry bulionu warzywnego. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.

Na szerokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Wlewamy kremówkę, dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką. Do sosu przekładamy ugotowane mięso i chwilę razem podgrzewamy. 

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...