Jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to dzisiaj polecam proste danie. Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym to propozycja w sam raz na świąteczny stół. U mnie w wersji gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam!
Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym
Składniki na 6 sztuk:
500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego
1 cebula
1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka
przyprawy: sól, pieprz, majeranek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Dodatkowo:
6 jaj ugotowanych na twadro
Na sos chrzanowy:
pół cebuli, drobno posiekanej
szklanka bulionu warzywnego
200 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki tartego chrzanu
przyprawy: sól, pieprz
łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie)
Wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce.
Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej na folii spożywczej wykładać porcję mięsa, rozpłaszczyć ręką na grubość około 1cm, za pomocą folii "owijać" jajko mięsem). Gotowe gniazda obtaczamy w mące.
W dużym, szerokim garnku gotujemy 2 litry bulionu warzywnego. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos.
Na szerokiej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, podsmażamy drobno pokrojoną cebulę. Wlewamy bulion i chwilę gotujemy. Wlewamy kremówkę, dodajemy chrzan, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy 2-3 minuty. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczamy go mąką. Do sosu przekładamy ugotowane mięso i chwilę razem podgrzewamy.
SMACZNEGO!
Trafiłam przypadkowo, szukając przepisu na udka w coca-coli (robię dziś na obiad) i... chyba zostanę na dłużej (blog trafił na listę ulubionych), co by podpatrzyć jakieś fajne potrawy. Jaskółcze gniazda mnie totalnie urzekły i choć to nie czas wielkanocny, to też je wykonam na sobotnią imprezę imieninową.
OdpowiedzUsuńDziękuję za dzielenie się fajnymi pomysłami.
Witam w gronie moich czytelników, cieszę się że przepisy przypadły Pani do gustu. Pozdrawiam serdecznie!
Usuń