niedziela, 9 listopada 2014

Gulasz wieprzowy z makaronem

 Dzisiaj polecam pyszne, sycące danie jednogarnkowe. Gulasz wieprzowy z marchewką, porem i makaronem w gęstym, pomidorowym sosie z nutką ziołową. Gulasz jest lekko słodki, imbir i ocet nadają mu jednak wyrazistości. Danie aromatyczne i rozgrzewające. Polecam!


 

 
Gulasz wieprzowy z makaronem
 
Składniki na 4 porcje:
 
 
600g szynki wieprzowej
2 marchewki
2 pory
1 cebula
2 ząbki czosnku
kawałek startego imbiru (1cm)
puszka krojonych pomidorów
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki octu jabłkowego
łyżka brązowego cukru
pół opakowania makaronu Czanieckiego kokardki
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, majeranek, szałwia suszona
łyżka mąki ziemniaczanej
 
Wykonanie:
 
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm, oprószamy pieprzem, słodką papryką, dodajemy majeranek, szałwię, wyciśnięty czosnek, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.
Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie plasterki, podsmażamy na łyżce masła klarowanego kilka minut, przekładamy na talerz.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Pory kroimy w półplasterki, podsmażamy na łyżce masła aż lekko zmiękną, odkładamy na talerz.
Makaron gotujemy al dente.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy cebulę i czosnek, dodajemy mięso i smażymy, aż się zrumieni. Mięso oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy aż mąka oblepi mięso. Wlewamy pomidory, bulion, dodajemy koncentrat pomidorowy, imbir, ocet i cukier, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy podsmażoną marchew i gotujemy, aż mięso będzie miękkie (często mieszamy, by sos nie przywarł do dna). Pod koniec dodajemy podsmażone pory, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Do gulaszu przekładamy makaron i mieszamy. Danie wykładamy na miseczki, podajemy udekorowane zieleniną.
 
SMACZNEGO!

 

 

zBLOGowani.pl

2 komentarze:

  1. Wspaniały blog! Dosłownie czytam wszystkie przepisy po kolei i jest to jeden z absolutnie najlepszych blogów kulinarnych, jaki udało mi się znaleźć! :-) Na pewno wypróbuję wieeeeele Pani przepisów. Dziękuję i serdecznie gratuluję! :-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...