środa, 1 lutego 2012

Bułeczki cebulowe

Proste i szybkie bułeczki cebulowe, miękkie i idealnie na kanapkę. Mają piękny cebulowy zapach i smak. Do posypania zamiast ziaren można użyć prażonej cebulki. Polecam!




Bułeczki cebulowe

Składniki na 8 sztuk:

Na ciasto:
3,5 szklanki mąki
3/4 - 1 szklanki letniej wody
łyżka suszonych drożdży
2 łyżki masła
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
łyżeczka cebuli granulowanej
1 jajko

Dodatkowo:
2 łyżki prażonej cebuli
1 jajko + łyżka wody do posmarowania
ziarna sezamu, siemienia, maku do posypania

Wykonanie:
Wszystkie składniki ciasta mieszamy i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godziny do podwojenia objętości. Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości około 1,5 cm. Wierzch ciasta posypujemy prażoną cebulą, przejeżdżamy wałkiem, by cebulka lepiej się połączyła z ciastem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od krótszego boku. Zwinięte ciasto kroimy ostrym nożem na 8 równych kawałków. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Można je lekko "wypchnąć" od spodu, by wyszły ładne ślimaczki. 



Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, bułeczki smarujemy jajkiem roztrzepanym z wodą i obsypujemy ziarnami. Pieczemy około 20-25 minut, do zrumienienia. Studzimy na kratce.


2 komentarze:

  1. mmm pychota....daj sprobowac! uwielbiam wszystkiego rodzaju bulki cebulowe z duza ilosci cebulki mmm.............

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam i faktycznie wychodzą super, nawet najmłodszy członek rodziny pałaszował ze smakiem. Polecam, naprawdę wychodzą!!!!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...