sobota, 6 sierpnia 2011

Ryba po grecku

Danie znane i lubiane. Ryba po grecku doskonała na zimno, najlepsza po odstaniu kilku godzin w lodówce, przechodzi smakiem jarzyn i przypraw. Polecam!!



Ryba po grecku

Składniki:

kilka płatów ryby (ja wybrałam solę)
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
mały kawałek selera
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny
natka pietruszki
2 jajka + mąka + bułka tarta do panierowania

Wykonanie:
Rybę rozmrażamy, oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na kilkanaście minut. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oleju. Marchewki, pietruszkę i seler trzemy na wiórki, dodajemy do cebuli. Podlewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy przecier oraz sól, pieprz, liść laurowy i ziele angielskie i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Gdy jarzynki zmiękną dodać natkę. Rybę panierujemy w mące, jajku i bułce i smażymy na złoty kolor. Na półmisku układamy warstwami ryby - jarzynki - ryby itd kończąc warstwą jarzyn. Prawidłowo ryba po grecku podawana jest na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...