Dzisiaj Dzień Babci, jutro Dziadka z tej okazji dla Nich pyszne ciasto czekoladowo-kawowe. Wilgotne ciasto na bazie maślanki przełożone jest musem czekoladowym. Całość przykryta delikatną chmurką z bitej śmietany. Przepis ze strony Moje Wypieki. Polecam!
Ciasto czekoladowe z białą chmurką
Składniki na formę 21x26cm:
Na ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli
1 szklanka maślanki lub kefiru
1,5 szklanki drobnego cukru
pół szklanki oleju rzepakowego
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szklanka gorącej kawy
Na krem czekoladowy:
230g czekolady (gorzkiej, mlecznej lub pół na pół)
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (granulek)
5 łyżek wody
1 łyżka wódki
2 duże jajka, umyte i sparzone wrzątkiem
2 łyżki cukru
szklanka śmietanki kremówki 30 lub 26%
Na chmurkę:
szklanka śmietanki kremówki
1 łyżka cukru pudru
2 krople aromatu waniliowego
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu (truskawkowego, wiśniowego, z czarnej porzeczki, opcjonalnie możemy użyć wiśni z nalewki)
Wykonanie:
Ciasto: w jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao. W drugiej, dużej misce łączymy jajka, maślankę, olej, wanilię i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Wsypujemy suche składniki i mieszamy. Następnie wlewamy powoli gorącą kawę i mieszamy do połączenia składników. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty. Jeden blat układamy z powrotem w foremce i smarujemy dżemem.
Krem czekoladowy: w szklanej lub metalowej misce umieszczamy połamaną czekoladę, kakao, wodę, alkohol. Miskę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą (tak, by dno miski nie stykało się z wodą). Rozpuszczamy składniki ciągle mieszając.
Żółtka ucieramy z łyżką cukru na jasny puszysty krem. Wlewamy powoli jeszcze ciepłą masę czekoladową, miksujemy tylko do połączenia składników.
W osobnej misce ubijamy białka, pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru i miksujemy do rozpuszczenia. Pianę delikatnie mieszamy z masą czekoladową.
Kremówkę ubijamy na sztywno, delikatnie łączymy z masą czekoladową. Gotową masę wstawiamy do lekkiego stężenia do lodówki, następnie wykładamy na blat posmarowany dżemem. Masę przykrywamy drugim blatem.
Chmurka: kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajmy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na ciasto za pomocą łyżki lub szprycy. Ciasto schładzamy w lodówce kilka godzin.
Oj mysle, ze kazdy dziadek i kazda babcia bylaby wniebowzieta! Mniam :) pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuń