środa, 30 marca 2011

Cukinia faszerowana

Kiedyś wpadł mi w oko przepis na faszerowane cukinie, wypróbowałam i oniemiałam! Rewelacja!!! Nie spodziewałam się takiego efektu, potrawa smaczna, delikatna i sycąca. Podpowiem, iż do farszu można również dodać pieczarki lub tartą marchewkę. Kiedyś na pewno wypróbuję tą potrawę w rozszerzonej wersji.

Cukinia faszerowana

Składniki:
3 średnie cukinie
około 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam mieszanego drobiowo - wieprzowego)
1 duża cebula
ząbek czosnku
puszka pomidorów w sosie
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
przyprawy: vegeta, pieprz, bazylia
pęczek natki pietruszki
10 dkg sera żółtego

Wykonanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki. Dzielimy na równe połówki wzdłuż. Miąższ wydrążamy łyżeczką. Cebulę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na łyżce oleju. Po chwili dodajemy mięso, przyprawiamy Vegetą (solą jeśli ktoś bardziej woli) i pieprzem. Smażymy, aż mięso się zetnie. Następnie ugniatamy je widelcem, by pozbyć się większych grudek. Do mięsa dodajemy  pomidory oraz przecier pomidorowy, mieszamy i dusimy aż do wyparowania soku z pomidorów. Pod koniec wrzucamy posiekaną natkę. Każdą połówkę cukinii napełniamy farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko tłuszczem. Wierzch posypujemy suszoną bazylią. Cukinie zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach pod przykryciem. Pod koniec zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem. Zapiekamy jeszcze chwilkę. Podajemy udekorowane świeżą bazylią.  

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...