Smaczne, proste, pięknie prezentujące się ciasto na każdą okazję :)
Ciasto Zebra
Składniki na tortownicę 24cm:
5 jaj
1 szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka oleju
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki kakao
2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, jasną, puszystą masę. Następnie na przemian stopniowo wlewamy olej i wodę mineralną. Na końcu wsypujemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części: do jednej dodajemy kakao, a do drugiej 2 łyżki mąki i mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na środku tortownicy wylewamy na przemian 2 łyżki jasnego ciasta i 2 łyżki ciemnego, aż do wyczerpania. Ciasto będzie wyglądać tak:
Ciasto pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Studzimy. Można je udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Wyszło pyszne, takie lekkie i delikatne.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam Beatchick
dzieło sztuki, najpiekniejsze jakie widzialam
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto , muszę je dzisiaj zrobić :) Szukam też przepisu na ciasto do którego potrzeba duuużo jaj :)
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa:-) wylewałyśmy je na zmianę z koleżanką do prodiża;-)). W przepisie mojej mamy jest oranżada. Dzięki za przypomnienie - dzieci były zachwycone:-)
OdpowiedzUsuńNie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy jest cukier wanilinowy wystarczy sprawdzić na opakowaniu :p
OdpowiedzUsuńOczywiście wiem co to cukier wanilinowy, ale prościej mi pisać waniliowy, a i tak wszyscy wiedza o co chodzi. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA właśnie ze jest i cukier waniliowy. Może Pati użyła cukru waniliowego z drobinkami wanilii. Mam tego cały słoik (własnej produkcji; )
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, smakowało całej rodzinie:-)
OdpowiedzUsuń