poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Sernik jogurtowy z morelami na zimno

 Upały za oknem, pewnie nikomu nie chce stać się przy piekarniku i piec w takiej temperaturze. Dlatego u mnie dzisiaj orzeźwiający, lekki i zimny serniczek jogurtowy z musem z moreli. Mus jest kwaskowaty, co idealnie komponuje się ze słodką masą serową. Morele są pieczone, a następnie przecierane przez sitko. Sok i skórkę z cytryny w masie serowej możemy zamienić na ziarenka wanilii, cukier z prawdziwą wanilią lub ekstrakt z wanilii. Całe ciasto jest nieskomplikowane i szybkie do przygotowania. Przepis jak zwykle z mojej ulubionej strony Moje Wypieki. Polecam!
 

 
Sernik jogurtowy z morelami na zimno
 
 
Składniki na tortownicę 25cm: 
 
Na spód:
140g herbatników maślanych
40 g stopionego masła
 
Na masę serową:
500g twarogu półtłustego, dwukrotnie zmielonego
350g jogurtu naturalnego greckiego
100g cukru
skórka otarta w połowy cytryny
łyżka soku z cytryny
3 łyżeczki żelatyny
 
Na mus morelowy:
500g moreli
3 łyżki cukru
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki żelatyny
 
Wykonanie:
 
 
Spód: herbatniki miksujemy na proszek, dodajemy stopione masło i miksujemy do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę ciasteczkową i ugniatamy dobrze. Tortownicę wstawiamy do lodówki na 30 minut.
 
Masa serowa: Ser miksujemy z jogurtem, cukrem, skórką i sokiem z cytryny. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Gdy lekko przestygnie dodajemy do masy serowej i miksujemy. Masę wylewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do stężenia do lodówki.
 
Mus morelowy: morele myjemy, usuwamy pestki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. Po wystudzeniu morele przecieramy przez sitko, dodajemy cukier, sok z cytryny.  Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzewamy ją do całkowitego rozpuszczenia (nie zagotowujemy!). Żelatynę dodajemy  do musu, mieszamy dokładnie. Mus wylewamy na stężałą masę serową i ponownie schładzamy.
 
 SMACZNEGO!

 


2 komentarze:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...