piątek, 22 lipca 2011

Czerwona kapusta

Dziś kolejna propozycja dla tych, którzy już przygotowują przetwory na zimę. Kapusta czerwona z jabłkiem i aromatycznymi goździkami na pewno wielu przypadnie do gustu :) Polecam!!


Kapusta czerwona do słoików


Składniki:

3 kg kapusty czerwonej
1 kg jabłek
0,5 kg cebuli czerwonej
Na zalewę:
250 ml wody
250 ml octu 10%
0,5 kg cukru
3 łyżki soli
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka goździków

Wykonanie:
Kapustę poszatkować, posolić i odstawić na kilka godzin. 
Zalewa: z podanych składników ugotować zalewę (razem z listkami laurowymi, zielem angielskim i goździkami). 
Do gotującej się zalewy wrzucamy kapustę, gotujemy 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, gotujemy kolejne 5 minut. Na końcu dodajemy jabłka starte na grubych oczkach. Po 5 kolejnych minutach gorącą kapustę możemy przekładać do słoików. Pasteryzujemy 15 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...