piątek, 12 lutego 2016

Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami

Dzisiaj danie bezmięsne, ale pożywne i sycące. Idealne połączenie szpinaku z serem feta, do tego odrobina pieczarek i suszonych pomidorów. Całość dopełniają chrupiące orzechy i aromatyczny sos pomidorowy. Polecam!




Cannelloni ze szpinakiem, fetą i orzechami

Składniki:

opakowanie makaronu cannelloni (zużyłam 3/4 opakowania)

Na farsz:
0,5 kg mrożonego szpinaku
1 cebula
ząbek czosnku
4 suszone pomidory, pokrojonych w kosteczkę
6 pieczarek, pokrojonych w kosteczkę
garść orzechów włoskich, posiekanych
opakowanie sera feta, pokruszonego
przyprawy: sól, pieprz

Na sos pomidorowy:
0,5l przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki
przyprawy: sól. pieprz, cukier, oregano

Dodatkowo:
opakowanie mozzarelli, startej na tarce o grubych oczkach

Wykonanie:
Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy szpinak i dusimy, aż będzie miękki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na osobnej patelni podsmażamy pieczarki. Dodajemy do nich suszone pomidory i chwilę razem dusimy. Warzywa przekładamy do szpinaku. Dodajemy posiekane orzechy i chwilę razem podgrzewamy. Doprawiamy do smaku w razie potrzeby. Farsz odstawiamy do przestudzenia. Gdy lekko przestygnie dodajemy ser feta i mieszamy.

W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier lub pomidory z puszki umieszczamy w rondelku, dodajemy sól, pieprz, łyżeczkę cukru, pół łyżeczki oregano i gotujemy na wolnym ogniu, aż sos się zagęści.

Przestudzonym farszem napełniamy makaron. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy kilka łyżek sosu, układamy napełniony makaron. Całość zalewamy pozostałym sosem i obsypujemy startym serem. Zapiekamy około 40 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO!



1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...