sobota, 17 stycznia 2015

Bułeczki z cukinią

 Aromatyczne bułeczki, mięciutkie i wilgotne dzięki startej cukinii. Cukinia jest niewyczuwalna po upieczeniu. Do bułeczek dodajemy ulubione zioła, ciasto możemy również wzbogacić łyżką suszonych pomidorów. Długo zachowują świeżość, idealne na kanapki. Przepis z Domowej Cukierenki.  Polecam!
 
 
Bułeczki z cukinią
 
Składniki na 10 sztuk:
 
630g mąki pszennej
300ml ciepłej wody
10g drożdży instant (lub 30g drożdży świeżych)
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka ulubionych ziół suszonych (u mnie bazylia i oregano)
180g cukinii, startej na grubych oczkach ze skórką
 
 Wykonanie:
Cukinię mieszamy z łyżeczką soli, odstawiamy na 15 minut, by puściła sok.
Mąkę mieszamy z drożdżami instant (jeśli używacie drożdży świeżych najpierw trzeba zrobić rozczyn). Do mąki dodajemy cukier, 1 łyżeczkę soli, wodę, zioła, oliwę i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy odciśniętą z soku cukinię i ponownie wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie ciasto dzielimy na 10 równych części, z każdej części formujemy bułeczkę i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20 minut. Pieczemy w 200 stopniach około 20 - 25 minut.

SMACZNEGO!

 


5 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł z tą cukinią :) Bułeczki wyglądają cudownie - zjadłabym taką z awokado i warzywami ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Użyłam zwykłej tortowej. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Dziękuję :)! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne! Cala rodzinka sie zajadala

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...