czwartek, 29 września 2011

Chili con Carne

Kolejne danie jednogarnkowe, łatwe, szybkie i niedrogie. Chili con Carne oznacza papryki z mięsem. Jest to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej i teksańskiej, często serwowana w amerykańskich barach. Jej składnikami są: cebula, czosnek, papryka, pomidory, mięso wołowe oraz przyprawy - chili, pieprz i kumin. Potrawę często wzbogaca się czerwoną fasolą i kukurydzą. Potrawa ma piękny, intensywny kolor i ostry smak. Można ją podawać z ryżem lub plackami tortilla.



Chili con Carne

Składniki na około 4 porcje:

500g mięsa mielonego (wołowe, ale można użyć innego)
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 papryki
100ml bulionu wołowego
puszka krojonych pomidorów
puszka czerwonej fasoli
przyprawy: sól, pieprz, chili, kumin

Wykonanie:
Cebulę i czosnek siekamy, papryki czyścimy z gniazd nasiennych myjemy i kroimy w kostkę. Fasolkę czerwoną osączamy. Cebule i czosnek podsmażamy na łyżce tłuszczu. Dodajemy mięso mielone i smażymy kilka minut ciągle mieszając. Dokładamy papryki i dusimy chwilę. Następnie wlewamy bulion i całość dusimy około 10 minut pod przykryciem. Dodajemy pomidory z puszki i fasolkę, przyprawiamy solą, pieprzem, chili i przyprawą kumin i gotujemy jeszcze około 15 minut (najpierw pod przykryciem, pod koniec zdejmujemy pokrywkę).


3 komentarze:

  1. Każda podróż do Meksyku to dla mnie powód, żeby po powrocie przejść na dietę :) Uwielbiam ich kuchnię! Dodałabym jeszcze posiekanej kolendy i pokropiła w czasie jedzenia sokiem z limonki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Tylko 50 g mięsa? Ja bym dała trochę więcej. Dobre jest też chilli con carne jako nadzienie do naleśników lub farsz do papryki zapiekanej z serem w piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście 500g, a nie 50g :) Dziękuję za zwrócenie uwagi. Ta papryka faszerowana Chili con Carne brzmi intrygująco :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...