sobota, 11 października 2014

Likier kawowy

 Dla miłośników czarnego napoju słodki, kremowy likier kawowy. Likier jest ekspresowy w przygotowaniu i można go spożywać już dzień po przyrządzeniu. Ja najbardziej lubię wlewać sobie łyżeczkę tego likieru do popołudniowej kawy. Polecam!
 
 
 
Likier kawowy
 
Składniki:
 
puszka mleka skondensowanego słodzonego (400ml) lub niesłodzonego (wtedy dodatkowo do nalewki dodajemy pół szklanki cukru)
3 łyżki kawy rozpuszczalnej (rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody i wystudzonej)
szklanka wódki
1/4 szklanki spirytusu
 
Wykonanie:
 
Wszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamy i gotowe!
 
 


8 komentarzy:

  1. Wyglada przepysznie, zastanawiam sie tylko czy szklanka wodki i 1/4 szklanka spirytusu nie powoduje, ze jest to za mocne??

    OdpowiedzUsuń
  2. Taka ilość alkoholu na 400ml mleka na pewno nie sprawi, że likier będzie za mocny. Można dodawać stopniowo alkohol i próbować czy nam taka "moc" odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  3. porywam kieliszeczek tego dobrodziejstwa:D

    OdpowiedzUsuń
  4. jaki spirytus będzie najlepszy do tej nalewki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam spirytusu rektyfikowanego 96%.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, jutro go robię :)
      Uwielbiam Twój blog! Przepisy są proste, smaczne i zawsze się udają :)

      Usuń
    3. Bardzo się cieszę :)

      Usuń
  5. Dziękuję bardzo :-) Pachnie i smakuje wyśmienicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...