wtorek, 26 kwietnia 2011

Bajaderki

Od lat nie jadłam bajaderek. Bajaderki robi się z resztek lub okruszków ciast lub z ciast nieudanych (zakalców). Postanowiłam więc zrobić je na święta. Przepis poniżej. 

Bajaderki

Składniki na koło 15-20 sztuk:
 
około 15 dkg herbatników lub resztek ciast
9 dkg miękkiego masła
2-3 łyżki mleka
4 łyżki kakao
5 łyżek marmolady
1/2 cukru pudru (można pominąć, marmolada i Nutella dają wystarczająco słodyczy)
3 łyżki Nutelli
opcjonalnie rodzynki lub orzechy włoskie
kokos
Wykonanie:
Herbatniki lub resztki ciast pokruszyć (niezbyt drobno). Dodajemy miękkie masło, kakao, Nutellę, marmoladę, cukier puder i mleko (ewentualnie rodzynki lub orzechy). Dokładnie mieszamy. Masę wstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki, obtaczamy w kokosie i układamy w papilotkach. Wkładamy do zastygnięcia do lodówki.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...