piątek, 4 września 2015

Paluchy piwne

Dzisiaj polecam przepyszne paluchy na piwie. Zamiast paluchów można uformować rogale lub precle. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, łatwo się je formuje. Paluchy po upieczeniu są puszyste, miękkie i mają lekko chrupiącą skórkę. Zamiast piwa można użyć wody, smak paluchów będzie już jednak inny. Paluchy można wykorzystać na kanapki, serwować do dań na gorąco, np. do gulaszy lub podjadać bez dodatków jako przekąskę. Przepis ze strony Vegazone. Polecam!


 
 
Paluchy piwne
 
Składniki na 10 sztuk:
 
500g mąki pszennej chlebowej
7g drożdży suchych
230ml jasnego piwa
1 jajko
100ml oleju
łyżka cukru
pół łyżeczki soli
 
Dodatkowo:
1 żółtko
1 łyżka piwa
sól gruboziarnista do obsypania
 
Wykonanie:
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy cukier, jajko, wlewamy piwo (w temperaturze pokojowej) i olej, dodajemy sól i wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto umieszczamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części. Każdą część rozwałkowujemy na owal o długości około 25 cm (patrz tutaj). Ciasto zaczynamy zwijać od dołu, pod koniec naciągając je lekko do siebie. Powstały paluch wałkujemy dłońmi nadając mu odpowiedni kształt i wielkość. Paluchy układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na 30 minut do napuszenia. Przed pieczeniem paluchy smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką piwa i obsypujemy gruboziarnistą solą. Pieczemy około 20 minut w 200 stopniach (na złocisto - brązowy kolor). 
 
SMACZNEGO!
 


3 komentarze:

  1. Ooo nie myslalam, ze piwo do pieczywa moze tak fajnie pasowac ;) ciekawy przepis. Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiały ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...