wtorek, 24 stycznia 2012

Kruche ciasteczka

Ciasteczka wyciskane ze specjalnej szprycy, można użyć maszynki do ciastek. Jeśli użyjemy tylko masła będą miały pyszny, maślany smak. U mnie 3 rodzaje: zwykłe, z makiem i kakaowe.



Kruche ciasteczka z maszynki

Składniki:

3 szklanki mąki
180g masła lub margaryny (lub pół na pół)
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru pudru (lub troszkę więcej jeśli ktoś woli bardziej słodkie)
cukier waniliowy lub kilka kropel aromatu waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia (kopiata)
szczypta soli
opcjonalnie łyżka maku i łyżka kakao

Wykonanie: 
Mąkę, cukry, sól i proszek do pieczenia mieszamy razem na stolnicy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto możemy podzielić na 3 części, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mak i zagniatamy dobrze. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce godzinę. Z ciasta wyciskamy ciasteczka i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Ciastka pieczemy w temperaturze 190-200 stopni około 20 minut.



18 komentarzy:

  1. mmm pychota!!!!chetnie bym skubnela troszeczke do kawki!POZDRAWIAM

    OdpowiedzUsuń
  2. pamiętam te ciastka jak byłam mała!ale pięknie wyglądają

    OdpowiedzUsuń
  3. Sliczne,gdzies juz je jedlam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jak ja nie mam takiej szprycy do wyciskania a chce koniecznie je spróbować zrobić? Mogłabym wyciąć jakieś prostokąty (jak grube?)i nakłuć widelcem???

    OdpowiedzUsuń
  5. Mozna dobrze schlodzic ciasto, rozwalkowac i wycinac foremkami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. można zastąpić śmietanę mlekiem w proszku ?

    OdpowiedzUsuń
  7. Owszem można, ale gdyby ciasto się nie chciało dobrze zagnieść i było za suche to trzeba dodać jedno żółtko więcej (śmietana "skleja" dobrze ciasto). Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bo chodzi mi o termin przydatności :) wydaje mi się, że te z mlekiem będą miały dłuższy. Co do sklejenia tylko żółtka i śmietana wchodzą w grę? Odnośnie zdjęć to są orginalne czy kopiowane bo kolorystycznie wyszły mi takie jak Tobie z makiem, a nawet ciemniejsze a chciałbym uzyskać te środkowe bo wyglądają idealnie. :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Kruche ciastka można dość długo przechowywać w metalowym lub ceramicznym pojemniku (do 3 tyg). Ciastka z dodatkiem śmietany tak naprawdę są już półkruche. Opcjonalnie zamiast śmietany można dodać cale jajko. Zdjęcia oryginalne, myślę ze kolor jest kwestią światła, na zdjęciach może nie być dokładnie taki jak naprawdę. Ale ciastka z dodatkiem mleka w proszku mogą wyjść jaśniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  10. Co do tego mleka to znalazłem takie same ciastka w sklepie i tam w składzie było mleko w proszku, a termin ważności 3mc, natomiast nie było tam żadnej chemii poza proszkiem do pieczenia. Aha szklanka mąki u mnie to 150g, a pudru 80g może przesadziłem z pudrem dlatego dostały takiego koloru? A odnośnie maszynki to masz taką wyciskaną czy maszynkę do mięsa z nakładką bo nie mogę znaleść opinii jak na tym się pracuje.

    OdpowiedzUsuń
  11. Co do ciastek sklepowych to sama często się zastanawiam co w nich jest, że mają takie terminy (podobnie jak inna żywność). Cukier raczej nie ma wpływu na kolor, może to kwestia piekarnika. Ja piekłam na termoobiegu (trzeba uważać, by nie spiec ciastek za mocno). Maszynkę mam wyciskaną i pracuje mi się z nią bardzo dobrze.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasteczka wyszły znakomite, niebo w gębie. Mój narzeczony był zachwycony a teściowej też smakowały. Pozdrawiam i dziękuję za dobry przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Zazdroszczę osobom, którym te ciastka wyszły ponieważ moje po 20 minutach dalej są surowe, miękkie, tłuste i świecące. Nie wiem, co poszło nie tak, bo proporcje moich składników były takie jak w przepisie. Mam nawet wagę kuchenną więc ważyłam co trzeba było. Może za mało mąki? Potrzymam je jeszcze chwilę w piekarniku i najwyżej wyrzucę. Szkoda. Może dam jeszcze kiedyś szansę temu przepisowi ale wątpię.

    OdpowiedzUsuń
  14. Tez tak miałam i trzymałam ciastka chyba 40 minut , może moje były za grube i dlatego , a po tym czasie sprawdzałam i były pyszne ,

    OdpowiedzUsuń
  15. Grubość ciastek ma znaczenie, tak samo jak piekarnik, każdy inny i czasem trzeba dłużej piec. Najlepiej po wyznaczonym czasie sprawdzić ciasteczka i ocenić czy wymagają dłuższego pieczenia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam już je wielokrotnie!-są mega pyszne i chrupiące.Najbardziej lubie z rodzynkami:)-polecam!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Jestem zaskoczona, ciasteczka szybkie w wykonaniu, pyszne i chrupiące :) od razu postanowiłam zrobić drugą porcję :) Polecam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kruche ciasteczka szybko znikają ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...