środa, 17 sierpnia 2011

Kurczak w sezamie

Mała odmiana od tradycyjnych piersi smażonych, panierka z sezamem.



Piersi drobiowe w sezamie

Składniki na 2 porcje:

0,5kg piersi z kurczaka lub indyka

Na marynatę:
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Na panierkę:
kilka łyżek mąki kukurydzianej
kilka łyżek ziaren sezamu

Wykonanie:
Piersi myjemy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki marynaty mieszamy, wkładamy do niej kawałki mięsa i dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę, a najlepiej na całą noc do lodówki. Mąkę kukurydzianą mieszamy z ziarnami sezamu (można do tego dołożyć kilka łyżek bułki tartej). Mięso wyjmujemy z marynaty, panierujemy w mieszance mąki i sezamu i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Przed podaniem usmażone kawałki lekko obsypać sezamem. Podawać z ryżem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...