piątek, 18 lipca 2014

Tarta z pomidorami i łososiem

 Pyszna tarta z pomidorami, mozzarellą i łososiem. Jeśli Wam się spieszy możecie wykorzystać wędzonego łososia. U mnie łosoś upieczony w piekarniku (można go przygotować również na parze). Smacznie i kolorowo :) Polecam!

 
 
Tarta z pomidorami i łososiem
 
Składniki na formę 26cm:
 
Na kruche ciasto:
200g mąki pszennej
100g zimnego masła
1 jajko
niepełna łyżeczka soli
1 łyżka zimnej wody
 
Na farsz:
200g łososia
sok z cytryny
opakowanie sera mozzarella (u mnie kulki)
2 średnie pomidory
4 jajka
100ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
 
Wykonanie:
 
Ciasto: z podanych składników zagniatamy szybko ciasto, owijamy folią  i schładzamy godzinę. Następnie wyklejamy nim natłuszczoną formę (dno i boki).  Ciasto schładzamy jeszcze 30 minut, następnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami ceramicznymi (ja używam kokilek). Spód podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach, następnie zdejmujemy folię i fasolę (kulki lub kokilki) i pieczemy jeszcze 15 minut. Wyjmujemy i odkładamy do przestudzenia.
 
Farsz: łososia oprószamy solą, pierzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Pieczemy w folii aluminiowej około 15 -  20 minut lub na parze.
Pomidory sparzamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę, wydrążamy gniazda nasiennie i kroimy w kostkę.
Jajka miksujemy ze śmietanką na gładką masę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy pomidory, szczypiorek i mieszamy.
Na podpieczony kruchy spód wykładamy łososia podzielonego na kawałki oraz mozzarellę pokrojoną w plastry (lub kulki pokrojone na połówki). Całość zalewamy masą jajeczną.
Tatrę pieczemy około 30 minut w 180 stopniach (aż masa jajeczna się zetnie).
 
SMACZNEGO!
 
 
Inspiracja: tarta.


1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...