piątek, 19 czerwca 2015

Lody kokosowo - truskawkowe

 Witam po dłuższej przerwie spowodowanej urlopem. W tym roku urlop zaplanowaliśmy na początek czerwca i wybraliśmy się do słonecznych Włoch. Piękne krajobrazy, ciepłe morze, gorący piasek i ... przepyszne lody :) Nigdy nie jadłam tak wyśmienitych lodów jak podczas tegorocznego urlopu. Najbardziej przypadł mi do gustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły idealne! Wykorzystałam pieczone truskawki, w których po odparowaniu wody zostaje więcej smaku i aromatu. Najlepsze domowe lody przygotujemy z użyciem maszynki do lodów, ale można je przygotować również bez takiego sprzętu. Wtedy po przygotowaniu masy umieszczamy ją w zamrażalniku i miksujemy co 30-60 minut by nie powstały kryształki lodu i czynność powtarzamy aż do całkowitego stężenia masy. Polecam!

 
Lody kokosowo - truskawkowe
 
Na masę kokosową:
puszka mleka kokosowego (400g)
250ml śmietanki kremówki
pół szklanki cukru (lub więcej)
2 łyżki likieru kokosowego (użyłam ekstraktu z wanilii na bazie alkoholu)
pół szklanki wiórek kokosowych
 
Na masę truskawkową:
500g świeżych lub mrożonych truskawek
5 łyżek cukru trzcinowego
 
Wykonanie:

Masa kokosowa: mleko, kremówkę, cukier i wiórki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie dodajemy likier lub ekstrakt z wanilii. Masę schładzamy kolka godzin w lodówce (lub 2-3 godziny w zamrażalniku).

Masa truskawkowa:
Umyte i odszypułkowane truskawki kroimy na połówki, mieszamy z cukrem i umieszczamy w szerokim naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy je do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia, a następnie miksujemy tak, by w masie wyczuwalne były kawałki truskawek. Masę schładzamy w lodówce.

Schłodzoną masę kokosową umieszczamy w maszynie do lodów i postępujemy wg instrukcji urządzenia (u mnie masa schłodzona 3 godziny w zamrażalniku mieszała się 30 minut). Pod koniec dodajemy masę truskawkową i mieszamy tylko do połączenia się składników. Masę przelewamy do pojemnika i umieszczamy w zamrażalniku do zamrożenia.

SMACZNEGO!



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...