poniedziałek, 18 kwietnia 2011

Ratatuj

Większość z Nas zapewne zna bajkę "Ratatuj". Ratatuj to nazwa potrawy, wywodzącej się z Nicei, prawidłowa nazwa to Ratatouille. Danie to opiera się na składnikach warzywnych - przede wszystkim na bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Pokrojone warzywa kolejno podsmaża się na patelni po czym wrzuca do jednego dużego garnka i dusi chwilę z solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem. Danie to podaje się na ciepło z różnymi dodatkami: posypane fetą, z jajkiem w koszulce, z plastrami białego sera lub grzankami z bagietki posypanymi parmezanem. Niektórzy podają to danie z ryżem lub makaronem. Na zimno może być podawane z mięsami lub na kanapkach. Poniżej przepis. Warto spróbować!!!

Ratatuj (Ratatouille)

Składniki na 4 porcje:
4 pomidory
1 bakłażan
1 cukinia
2 papryki (mogą by różnokolorowe)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz, tymianek

Wykonanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka minut a następnie przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Kroimy na 4 części każdy. Bakłażan myjemy, kroimy razem ze skórką w dość grube plastry, lekko solimy i odstawiamy na 20 minut. Następnie osuszamy papierowym ręcznikiem (puszczą sporo soku). Cebulę dzielimy na piórka i podsmażamy na patelni. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Papryki czyścimy i kroimy w cienkie paseczki. Wrzucamy do cebuli z czosnkiem i smażymy kilka minut. Podsmażone jarzynki przekładamy do dużego garnka. Na tłuszczu ze smażenia cebuli i papryki podsmażamy cukinię pokrojoną ze skórką w grubą kostkę. Smażymy, aż się zrumieni. Przekładamy do garnka. Następnie podsmażamy bakłażan i również wrzucamy do garnka. Pomidory wrzucamy bezpośrednio do wszystkich warzyw, przyprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dusimy kilkanaście minut na wolnym ogniu. Warzywa nie mogą się rozpaść!!! Gotowe!!!

A poniżej propozycja na czekoladowy, świąteczny smakołyk, a jednocześnie ciekawą ozdobę świątecznego stołu :)


Czekoladowe gniazdka na Wielkanoc

Składniki na 4 gniazdka:
4 gniazdka makaronowe
tabliczka gorzkiej czekolady
łyżka masła lub kilka łyżek mleka
około 10 dkg masy marcepanowej na jajeczka (można użyc gotowych jajek czekoladowych lub innych)

Wykonanie:
Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente (należy uważać, by się nie rozpadły). Po ugotowaniu odkładamy do przestudzenia. Masło (mleko) podgrzewamy w niedużym rondelku, dodajemy do tego połamaną czekoladę i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia. Każde gniazdko makaronowe zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na talerz. Pędzelkiem jeszcze poprawiamy miejsca, gdzie makaron nie pokrył się czekoladą. Czekoladowe gniazdka wstawiamy do lodówki. Z masy marcepanowej formujemy jajeczka, układamy na zastygłych gniazdkach. Polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...