poniedziałek, 11 stycznia 2016

Muffiny waniliowo - kakaowe

Ulubione muffiny moich dzieci. Muffiny łaciate, waniliowo - kakaowe. Dzieci bardzo chętnie pomagają przy ich pieczeniu, są szybkie i proste w wykonaniu. Udekorowane polewą i kolorową posypką na pewno skuszą nie tylko dzieci. Muffiny są wilgotne, dzięki maślance lub kefirowi dłużej zachowają świeżość. Polecam!



Muffiny waniliowo - kakaowe

Składniki na 12 sztuk:

2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią
2 jajka
szklanka kefiru lub maślanki
1/3 szklanki oleju
szczypta soli
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier. Kefir lub maślankę mieszamy z jajkami, olejem i ekstraktem z wanilii. Suche składniki łączymy z mokrymi. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do formy na muffiny wyłożonej papilotkami wlewamy na przemian po 1 łyżeczce jasnej i ciemnej masy, aż do 2/3 wysokości foremek. Muffiny pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu dekorujemy polewą i posypką.

SMACZNEGO!



Do pieczenia muffinek i babeczek polecamy papilotki marki Wilton dostępne w sklepie Makowski Kredens w różnych kolorach i wzorach.


Dzięki papilotkom pieczenie muffinek staje się dużo łatwiejsze. Ponieważ nie wylewamy ciasta bezpośrednio do formy nie musimy jej natłuszczać, a po upieczeniu bez trudu wyjmujemy z niej muffinki. Muffinki pozostawione w papilotkach nie wysychają tak szybko i dłużej zachowują świeżość.

1 komentarz:

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...