piątek, 9 września 2011

Roladki wołowe faszerowane

Oj wieki całe nie jadłam takich roladek. Zapomniałam już jak fantastycznie smakują. Mięsko jest bardzo kruche, przesiąknięte zapachem wędzonki i smakiem ostrej musztardy.


Roladki wołowe faszerowane

Składniki na 4 porcje:

4 plastry mięsa wołowego (udziec lub polędwica)
1 cebula
3 ogórki kiszone
kilka plastrów boczku
4 łyżeczki ostrej musztardy
przyprawy: sól, pieprz
łyżka mąki + łyżka masła do zasmażki

Wykonanie:
Płaty mięsa dobrze rozpijamy, ale nie za cienko. Każdy nacieramy solą i pieprzem. Cebulę dzielimy na piórka. ogórki kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Plastry boczku również powinny być dość cienkie. Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy boczek, na boczek ogórki i cebulę tak, by zakrywały całą powierzchnię mięsa. Mięso zwijamy ściśle w roladę, dobrze obwiązujemy nicią (najlepiej dość grubą). W dużym rondlu rozgrzewamy mocno łyżkę tłuszczu (olej lub smalec), rumienimy roladki z każdej strony. Następnie podlewamy szklanką wody lub bulionu wołowego, przykrywamy i dusimy do miękkości co jakiś czas sprawdzając, czy woda nie wyparowała i w razie konieczności podlewając. Gdy roladki będą miękkie wyjmujemy je na osobny talerz i usuwamy nici (ostrożnie, by się nie poparzyć). Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i przygotowujemy ciemną zasmażkę (smażymy całość, aż nabierze ciemnobrązowego koloru). Zasmażkę podlewamy odrobiną sosu z duszenia roladek i trzepaczką mieszamy do połączenia składników. Zasmażkę wlewamy do sosu, zagotowujemy. Do sosu wkładamy roladki, chwilę jeszcze podgrzewamy i doprawiamy w razie potrzeby solą lub pieprzem.Opcjonalnie można dodać łyżkę śmietany.


2 komentarze:

  1. A do rolady najlepsze kluski śląskie i kapusta czerwona:)

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...