piątek, 29 lipca 2011

Gofry drożdżowe

Nie ma jak gofry!! Oczywiście domowe :) Dzisiaj polecam gofry drożdżowe, puszyste i mięciutkie. Z dżemem, konfiturą, bitą śmietaną z owocami lub po prostu z cukrem pudrem. Oczywiście niezbędna jest gofrownica, ale warto w nią zainwestować.



Gofry drożdżowe

Składniki na około 12 gofrów:

3 jajka
2 szklanki mąki
1/3 kostki masła
1 szklanka mleka
4 łyżki cukru
opakowanie cukru waniliowego
15g drożdży
szczypta soli

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski. Masło roztapiamy. Do mąki dodajemy jajka, masło, cukier i cukier waniliowy, sól. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, wlewamy do reszty składników i dobrze mieszamy. Powstanie jednolite, lejące ciasto. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Na rozgrzaną gofrownicę wlewamy porcję ciasta, gofry pieczemy około 5-7 minut. Podajemy ciepłe.



1 komentarz:

  1. Świetnie wyglądają te Twoje gofry.
    Zapraszam na mojego bloga po więcej przepisów.
    http://nymuffin.blogspot.com/2013/08/waffles-with-raspberry-sauce-gofry-z.html

    Pozdrawiam, NY MUFFIN

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...