niedziela, 24 lipca 2011

Nalewka owocowa

Dzisiaj polecam pyszną nalewkę poziomkową, można użyć innych owoców np. porzeczek czerwonych lub czarnych. Lekka, słodka, aromatyczna.

Nalewka poziomkowa

Składniki:

0,5kg poziomek
1l wódki
250ml wody
250g cukru

Wykonanie:
Poziomki myjemy, wsypujemy do miski i zalewamy wódką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 24 godziny. Następnie wodę zagotowujemy z cukrem, gotujemy chwilkę. Ciepły syrop wlewamy do poziomek, mieszamy i ponownie odstawiamy pod ściereczką na 24 godziny. Po upływie tego czasu nalewkę odcedzamy przez sitko mocno wyciskając owoce. Nalewkę można przelać przez filtr lub gazę, aby była bardziej klarowna. Rozlewamy do butelek, trwałość nalewki około 5 miesięcy.
Zamiast poziomek można użyć porzeczek. Polecam!!


1 komentarz:

  1. Jak tak czytam o tej nalewce marzą mi się słoneczne, leśne polany z krzewinkami poziomek. Nalewkę spróbuję zrobić w tym roku, bo zazwyczaj poziomki zesmażam, a potem wykorzystuję je jako nadzienie do rogalików drożdżowych

    OdpowiedzUsuń

Aby dodać komentarz nie trzeba posiadać żadnego konta, najprościej wybrać opcję Anonimowy i podpisać się pod komentarzem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...