Schab w nietypowej odsłonie. Mięso duszone w mleczku kokosowym z dodatkiem pikantnego curry. Podane z ryżem będzie miłą odmianą od schabu duszonego w tradycyjnym sosie. Do sosu dodajemy paprykę, a całość dopełniamy ziarnami sezamu, które świetnie kontrastują z całością. Polecam!
Schab w sosie curry
Składniki na 4 porcje:
8 plastrów schabu
2 ząbki czosnku
pół puszki mleka kokosowego
pół szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka czerwonej pasty curry
1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka, kolendra
czarny sezam do dekoracji
Wykonanie:
Mięso lekko rozbijamy, oprószamy solą, pieprzem, nacieramy rozgniecionym czosnkiem , kolendrą i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie mięso obsmażamy z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Do mięsa wlewamy bulion i mleko kokosowe i dusimy pod przykryciem do miękkości. Paprykę podsmażamy kilka minut na oliwie, dodajemy do schabu pod koniec gotowania. Sos doprawiamy pastą curry, solą i pieprzem. Podgrzewamy razem kilka minut. Podajemy posypane czarnym sezamem.
SMACZNEGO!
O kurczaki! Dlaczego wcześniej tu nie trafiłam? Obserwuję i pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńLepiej późno, niż wcale :) Również pozdrawiam!
Usuń